Κρήτη | Τα φαβορί για τη θέση του… κρητικάρχη | Ποιοι κατέθεσαν αιτήσεις, ποιοι έχουν το προβάδισμα και που θα κριθεί η επιλογή

κρήτη-τα-φαβορί-για-τη-θέση-του-κρητι-335847

Κορυφαία στελέχη της δημόσιας διοίκησης εντός κι…εκτός Κρήτης διεκδικούν τη θέση του “κρητικάρχη” που θα επιλεγεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που (πολιτικά) είναι ακέφαλη εδώ και ένα χρόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων που κατέθεσαν αίτηση για να γίνουν διοικητές Κρήτης ή συντονιστές όπως αναφέρονται στο νόμο έχουν πάνω κάτω τα ίδια προσόντα και όλα δείχνουν ότι η τελική κρίση και επιλογή θα εξαρτηθεί από τη…συνέντευξη η οποία, ως γνωστόν, δίνει τα 350 σούπερ μόρια!

Οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί και εδώ και στην Αθήνα. Οι αιτήσεις από τους Κρήτες προϊσταμένους που είχαν τη δυνατότητα και τα προσόντα να διεκδικήσουν τη θέση είναι 8 , ενώ άλλες τόσες φαίνεται να είναι και εκείνες που κατατέθηκαν στην Αθήνα απευθείας. (Ο νόμος δεν εξαιρεί κανένα, ούτε εκτός Κρήτης, αν και είναι δύσκολο να επιλεγεί κάποιος που δεν υπηρετεί σε κρητική υπηρεσία εκτός και εάν έχει…προαποφασίσει το υπουργείο).

Ωστόσο, ενώ εδώ και μήνες συζητούν για την αλλαγή του πλαισίου, ενώ εδώ και ένα μήνα έχει λήξει η προθεσμία για την κατάθεση – υποβολή των υποψηφιοτήτων δεν έχει συσταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπηρεσιακό Συμβούλιο! Διότι αυτό τελικά θα πάρει από το ΑΣΕΠ όλες τις αιτήσεις, θα αποτιμήσει την μοριοδοτηση για τον καθένα υποψήφιο και θα τους καλέσει στη συνέντευξη!

Πάντως φαίνεται ότι αρκετοί προϊσταμενοι έχουν ενδιαφερθεί εάν κρίνουμε από τις αιτήσεις που κατέθεσαν. Δεν υπέβαλε αίτηση ο σημερινός αναπληρωτής προϊστάμενος κ.Ιωάννου, ενώ υπέβαλαν η κ.Χριστίνα Σερπετσιδάκη, ο κ.Μαρίνος Κριτσωτάκης, η κ.Αμαλία Παπαδάκη και η κ.Μαρία Κοζυράκη από τις υπηρεσίες του Ηρακλείου, ο κ.Κώστας Μπατάκης από τη διεύθυνση αλλοδαπών Χανίων, η κ.Χαρίκλεια Καργιολάκη, από τη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Ρεθύμνου κ.α.

Όλοι σύμφωνα με τα προσόντα τους έχουν υψηλή μοριοδότηση και οι διαφορές τους είναι “στον πόντο” σύμφωνα με πληροφορίες. Έτσι, όλα δείχνουν ότι η τελική διαδικασία της συνέντευξη θα παίξει καταλυτικό ρόλο και ίσως φανεί και ποιον επιθυμεί να δει σε αυτή τη θέση το υπουργείο. Το οποίο μεν έχει διακηρύξει ότι θα είναι της διοίκησης, αλλά πρόκειται και για πολιτική θέση, οπότε θα καλυφθεί συνδυάζοντας κι άλλα κριτήρια.Είναι μια θέση σημαντική. Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αρμόδιος, εκτός των άλλων, να εγκρίνει περιγράμματα θέσεων εργασίας και να αξιολογεί το προσωπικό σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Πάντως γενικά το όλο ζήτημα έπρεπε να είχε τρέξει.Ήδη έχουν εντοπιστεί προβλήματα λειτουργίας στις αποκεντρωμένες ή κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων λόγω της εκκρεμότητας αυτής.

Θυμίζουμε ότι λίγο μετά το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχαν παραιτηθεί οι διορισμένοι ΓΓ των Αποκεντρωμένων Περιφερειών. Αναπληρώθηκαν τότε από τους αρχαιότερους γενικούς διευθυντές με τη δέσμευση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Βούτση ότι θα επιλεγούν νέοι επικεφαλής με «αξιοκρατικά κριτήρια». Τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται να εφαρμόσει όσα από τον Μάιο του 2015 ορίζονται στο νόμο Κατρούγκαλου – σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνιστάται θέση προϊσταμένου, που φέρει τον τίτλο «συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης», ο οποίος διορίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών με πενταετή θητεία.

Ο κ. Κουρουμπλής υπέγραψε την προκήρυξη για την επιλογή των Συντονιστών στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Βάσει της προκήρυξης υποψήφιοι μπορούν να είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), της κατηγορίας Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εφόσον:

– Έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για ένα έτος τουλάχιστον ή

– έχουν δεκαπέντε τουλάχιστον έτη συνολικής πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και συγχρόνως έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης για τρία τουλάχιστον έτη.

– Η επιλογή τους στη θέση του προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή/και στη θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης προέκυψε από υπηρεσιακό συμβούλιο, εκτός εάν δεν πραγματοποιήθηκαν κρίσεις από το αρμόδιο κατά τις οικείες διατάξεις υπηρεσιακό συμβούλιο κατά την τελευταία διετία.

Στην αίτηση των υποψηφίων περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία: τίτλοι σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών, πιστοποιημένη επιμόρφωση, χρόνος υπηρεσίας και χρόνος υπηρεσίας ως προϊστάμενος οργανικών μονάδων, υπηρεσιακή αξιολόγηση, ειδικές δραστηριότητες, όπως συγγραφικό έργο, εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, διενέργεια ΕΔΕ ή ανακρίσεων, εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, θητεία ως μέλη ΔΣ, Πρόεδροι, Διοικητές, μέλη οργάνων διοίκησης του δημοσίου, έπαινοι και μετάλλια διακεκριμένων πράξεων.

Το ΑΣΕΠ, εντός δέκα εργάσιμων ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, υπολογίζει τις βαθμολογίες βάσει των κριτηρίων και καταρτίζει αλφαβητικό πίνακα υποψηφίων ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο πίνακας του αποστέλλεται στο Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων (το Συμβούλιο) το οποίο αποφαίνεται για το παραδεκτό των αιτήσεων υποψηφιότητας. Στη συνέχεια το Συμβούλιο διενεργεί τη Συνέντευξη ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των υποψηφίων, προτάσσεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό στο κριτήριο της συνέντευξης.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook