Κρήτη | Σκηνικό τρόμου στα κάμπινγκ… με τις ευλογίες των δημάρχων

κρήτη-σκηνικό-τρόμου-στα-κάμπινγκ-με-86687

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπαναφέροντας τα στερεότυπα της δεκαετίας του ’70 περί «αλητοτουριστών», η κυβέρνηση κυνηγά ανελέητα τους ελεύθερους κατασκηνωτές, επιβάλλει πρόστιμα που μετακυλίονται στην Εφορία (!) και εξοργίζει κατασκηνωτές αλλά και δημάρχους περιοχών που ζουν από τον τουρισμό, σχολιάζει η δημοσιογράφος Ντίνα Καρατζιου, σε σχετικό ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

«Από τις Κυκλάδες μέχρι την Κρήτη, τη Χαλκιδική και την Εύβοια, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συλλήψεις. Οι επιχειρήσεις σιγοντάρονται από μία σημαντική αλλαγή. Το διοικητικό πρόστιμο των 174 ευρώ, με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, διπλασιάστηκε (300 ευρώ) και πέρασε στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», επισημαίνει η συντάκτης, η οποία συνομίλησε με πολλούς δημάρχους περιοχών που αποτελούν παραδοσιακούς προορισμούς για ελεύθερο κάμπινγκ.

Στις απόψεις που παρατίθενται, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την ποινικοποίηση της κατασκήνωσης. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κρήτης, που φαίνονται να έχουν καλοδεχθεί τη νέα κατάσταση:

Η νήσος Χρυσή, γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και αποτελεί, χρόνια τώρα, προορισμό Ελλήνων και ξένων κατασκηνωτών. Είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης, γνωστό για το απίστευτο φυσικό κάλλος και τους αιωνόβιους κέδρους.

Φέτος, τόσο στη Χρυσή όσο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, οι έφοδοι της Αστυνομίας έχουν ενταθεί, και είναι αλήθεια ότι οι τοπικές αρχές σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις των προαναφερθέντων δημάρχων (σ.σ. κατά των ελέγχων αυτών).

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλοντος του Δήμου Ιεράπετρας Γ. Προϊστάκης υποστηρίζει ότι έχει πληγεί η περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού και, βάσει των διεθνών συνθηκών περιβαλλοντικής προστασίας που το διέπουν, ένα μεγάλο μέρος του δεν «αντέχει» την ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση: «Οι ρίζες των κέδρων είναι επιφανειακές, περπατώντας στην άμμο απογυμνώνονται ακόμη περισσότερο και καταστρέφονται. Ήδη κατεδαφίσαμε τις αυθαίρετες κατασκευές στο νησί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαχειριστικό σχέδιο που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο αφορά τη φυσική αποκατάσταση του νησιού. Σε κάποια σημεία θα δημιουργηθούν ενδεχομένως ξύλινοι διάδρομοι για να περπατούν οι επισκέπτες, ενώ κάποιες εκτάσεις, για να αποκατασταθούν πλήρως, θα πρέπει να μείνουν απάτητες». Ο αντιδήμαχος μάλλον δεν κρίνει την παρουσία των κατασκηνωτών στην περιοχή θετική, αλλά δεν προχωρεί και σε σοβαρούς αφορισμούς: «Θα θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί».

Τι λένε οι άλλοι δήμαρχοι

«Δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου να κυνηγάει τους κατασκηνωτές», λέει στην «Κ.Ε.» η δήμαρχος Τήλου Μ. Καμά-Αλιφέρη. «Πέραν τούτου, η κοινωνία της Τήλου τούς θέλει και τους έχει ανάγκη. Χάρη στη δική τους παρουσία δουλεύουν τα εστιατόρια και τα μίνι μάρκετ. Κατασκηνώνουν κυρίως στην Εριστο και την Πλάκα και όχι απλώς δεν ενοχλούν κανέναν, αλλά πολλές φορές που χρειάστηκε κάτι το νησί, πολλοί από αυτούς μάς έχουν βοηθήσει. Στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι που έρχονται χρόνια, τους γνωρίζουμε, είναι αξιόλογοι και τρέφουν μεγάλο σεβασμό για το περιβάλλον και τη φύση. Θα σας πω μόνο κάτι. Οσο καιρό είναι ελεύθεροι κατασκηνωτές στο νησί μας, στις περιοχές που μένουν ποτέ δεν στέλνω ανθρώπους του δήμου να καθαρίσουν.

Γιατί δεν χρειάζεται. Φροντίζουν οι ίδιοι το μέρος με τον καλύτερο τρόπο. Καθαρίζουν και βάφουν ακόμη και τις δημόσιες τουαλέτες που υπάρχουν εκεί. Αντίθετα, στέλνω συνέχεια ανθρώπους στις περιοχές των οργανωμένων παραλιών, με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες».

Στην ίδια λογική κινούνται και οι απόψεις του δημάρχου Ανάφης Ιάκωβου Ρούσσου, καθώς ο Ρούκουνας είναι η παραλία που δεκαετίες τώρα προσελκύει ανθρώπους που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ: «Δεν είμαστε αντίθετοι στο ελεύθερο κάμπινγκ, ειδικά τώρα που διανύουμε τόσο σκληρή εποχή οικονομικής κρίσης. Δεν θα πω ότι το επιτρέπουμε, υπό την έννοια ότι υπάρχει νόμος βάσει του οποίου είναι παράνομο, αλλά θα ήμασταν αφελείς και ανόητοι να διώξουμε τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Πρέπει να ξέρετε, αν στο νησί μας δεν υπήρχε το ελεύθερο κάμπινγκ, θα είχαμε πρόβλημα. Στην πλειονότητά τους, οι κατασκηνωτές αιμοδοτούν την τοπική οικονομία και σέβονται το περιβάλλον.

Πολλές φορές περισσότερο από κάποιον που μένει στο δωμάτιο. Ερχονται οικογένειες με τα παιδιά τους, άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά αυτό τον τρόπο διακοπών. Κατά καιρούς δημιουργούνται κάποια προβλήματα και με την καθαριότητα, αλλά αυτά δεν αφορούν την πλειοψηφία. Ακόμη και σήμερα που έχουμε δωμάτια τα οποία για τις επόμενες μέρες θα έχουν 100% πληρότητα, οι κατασκηνωτές δεν είναι ανεπιθύμητοι. Δεν θα τους πετάξουμε στη θάλασσα ως παράνομους, ειδικά σε τέτοιους καιρούς οικονομικής ανέχειας».

 

Πηγή:  Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία | Γράφει η Ντίνα Καράτζιου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook