Κρήτη | Με ατημέλητο λουκ ως τουρίστες και.. φοιτητές οι «ράμπο» της εφορίας

κρήτη-με-ατημέλητο-λουκ-ως-τουρίστες-κ-725927

Εξελιγμένες μεθόδους, επιστρατεύοντας όλη τους τη φαντασία, ακολουθούν τα ελεγκτικά κλιμάκια που αυτό το διάστημα επιδίδονται σε έναν μεγάλο αγώνα κατά της φοροδιαφυγής στην Κρήτη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας, όπου κόσμος πάει και έρχεται, και από ό,τι φαίνεται η αισχροκέρδεια και η φοροδιαφυγή… κάνουν πάρτι.

Τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μεταμφιεσμένοι σε παραθεριστές, προσποιούμενοι τους τουρίστες με καλοκαιρινές ενδυμασίες και ατημέλητο λουκ, οι άνθρωποι των ελεγκτικών μηχανισμών γίνονται ένα με το πλήθος και περνούν απαρατήρητοι.

Κάνουν πως χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα, ότι τρώνε και διασκεδάζουν, ωστόσο όμως έχουν τις… κεραίες τους ανοιχτές… Παρατηρούν με τρόπο και διακριτικότητα τους άλλους πελάτες, τους υπαλλήλους, τα αφεντικά του καταστήματος και τις παραγγελίες που γίνονται, ελέγχοντας αυστηρά μπαρ, παραλίες και καταστήματα, προκειμένου να ξεσκεπάσουν τους παραβάτες.

Ο λόγος για μικτά κλιμάκια από την Αθήνα (επιθεωρητές και ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ), τα οποία δεν περιορίζονται μόνο σε φορολογικούς ελέγχους, αλλά παράλληλα σε ελέγχους υγειονομικού χαρακτήρα και σε ό,τι έχει να κάνει με φαινόμενα αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.

Μη διστάζοντας να κυκλοφορήσουν με ένα απλό σορτσάκι, ή και ακόμα με το μαγιό τους ως άλλοι λουόμενοι ή θαμώνες των beach bar, οι “ράμπο” βγαίνουν… παγανιά να ξεσκεπάσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τους ελέγχους στο νησιά να βγάζουν πολλές φορές μεγάλα “λαβράκια”.

Ζητάνε χαρτιά από τα μαγαζιά για να δουν αν οι υπάλληλοι είναι ασφαλισμένοι… Κάνουν έρευνες για το αν τα καταστήματα έχουν σωστές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με τα μέτρα σύμφωνα με τους καταστηματάρχες να είναι τόσο ακραία και αυστηρά, που ακόμα και για 5-6 μη κομμένες αποδείξεις το εκάστοτε κατάστημα μπορεί να σφραγιστεί 2-3 μέρες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν ποσά με πολλά μηδενικά στο τέλος…

«Δυστυχώς δε μας βοηθούν να ανασάνουμε με όλα αυτά τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις έχουν εξουθενωθεί και κινδυνεύουν με κλείσιμο», είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση, επιβεβαιώνοντας πως οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στο Ηράκλειο.

Οι Έλληνες φορολογικοί επιθεωρητές χρησιμοποιούν όποια μέσα μπορούν να φανταστούν για την πάταξη του φαινομένου, αλλά αρκετές εταιρείες έχουν από ό,τι φαίνεται πολλά περίεργα κόλπα προκειμένου να προστατέψουν τα εισοδήματά τους από τον φόρο. Μόνον από τη φοροδιαφυγή, πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ετησίως 6 δισ. ευρώ λιγότερα, εκτιμούν οι ειδικοί, αφού ειδικά στα εστιατόρια κατά τη διάρκεια των διακοπών πολλά έσοδα δε φορολογούνται.

Μπήκαν ως… φοιτητές σε τυροπιτάδικο

Από τα “ραντάρ” των ελεγκτικών μηχανισμών δεν ξεφεύγει τίποτα, με τους ελέγχους να είναι εξονυχιστικοί και τα πρόστιμα τσουχτερά… Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό σε γνωστό τυροπιτάδικο του Ηρακλείου, που οι “ράμπο” το επισκέφτηκαν με λουκ εντελώς ατημέλητο που θύμιζε εμφάνιση φοιτητών. Στο κατάστημα εκείνη την ώρα βρισκόταν άλλος πελάτης, ο οποίος είχε κάνει την παραγγελία του και ο υπάλληλος του την ετοίμαζε. Ωστόσο, όμως, δεν είχε κόψει απόδειξη πριν ξεκινήσει να φτιάχνει την παραγγελία, όπως θα έπρεπε να πράξει σύμφωνα με τα ελεγκτικά κλιμάκια, και έτσι επέβαλαν πρόστιμο στο μαγαζί.

 

πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook