Κρήτη | Μαθήματα αγγλικών για ενήλικους, μαθητές και πρόσφυγες

Παρουσία του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου Αγιασμός, στον χώρο του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου, για τα τμήματα εκμάθησης της Αγγλικής γλώσσας που έχουν ξεκινήσει για ενήλικους, μαθητές, αλλά και των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Εστία. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ο χώρος ήταν κατάμεστος από παιδιά και γονείς που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια που γίνεται στο Εργαστήρι γνώσης.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή, ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων κ.Ζαχαρίας Σουλτάτος, η δημοτική σύμβουλος κα Μαρία Δραμουντάνη, αλλά και η καθηγήτρια των Αγγλικών που έχει αγαπηθεί ήδη ιδιαίτερα στα Ανώγεια κα Βάσω Χριστοδούλου που αποτελεί και την ψυχή του όλου εγχειρήματος.

Μετά τον Αγιασμό είχαμε ομιλίες από τους εμπνευστές αυτής της δράσης, αλλά και τους επίσημους καλεσμένους που βρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, καθώς και από τον Βαζίρ, τον πρόσφυγα από το Κασμίρ που μένει στα Ανώγεια και λαμβάνει μέρος στα τμήματα Αγγλικών όπως και τα υπόλοιπα παιδιά του πολέμου που ζουν στα Ανώγεια.

Συγκινημένος πήρε πρώτος τον λόγο ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης που μίλησε για ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα με τις δράσεις του Εργαστηρίου που επεκτείνονται χρόνο με το χρόνο. Αναλυτικά ανέφερε τα εξής:

“Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη πλέον έναρξη του Εργαστηρίου Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Το Εργαστήρι μας λειτουργεί τρία χρόνια και φέτος είναι μεγάλη η χαρά μου που ένα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα, με τα τμήματα Αγγλικών που ξεκινήσαμε. Όλα αυτά οφείλονται σε μια πολύ καλή κοπέλα, την δασκάλα μας την Βάσω Χριστοδούλου η οποία καταθέτει ψυχή και αγάπη για τα Ανώγεια. Δεν έχει σχέση με την Κρήτη και τα Ανώγεια αλλά έχει αγαπήσει τον τόπο μας.

Η τοπική εκκλησία προσπαθεί να προσφέρει ότι μπορεί με τις μικρές τις δυνάμεις στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλές ανάγκες και όπου μπορεί να παρέμβει, παρεμβαίνει. Στο εγχείρημα που ξεκινάμε έχουμε την συμπαράσταση του Δήμου Ανωγείων κάτι που μας το έχει δείξει έμπρακτα και ο Δήμαρχος που είναι θετικός και μας παρέχει ότι χρειαζόμαστε. Θεωρώ τιμή για την παρουσία της εδώ σήμερα την κα Μαρία Λιονή που μου έχει πει προσωπικά ότι οι πόρτες της Περιφέρειας για βοήθεια είναι ανοιχτές.Της εύχομαι να είναι πάντα καλά.

Μεγαλύτερη ακόμα χαρά νιώθουμε σαν χωριό και σαν εκκλησία που έχουμε εντάξει στα τμήματα μας ένα τμήμα εκμάθησης Αγγλικών παιδιών προσφύγων τα οποία παιδιά βρίσκονται και εδώ σήμερα. Παιδιά που έχει αγκαλιάσει η εκκλησία και η κοινωνία σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα.Με τη δύναμη του Θεού και την ουσία της ορθόδοξης πίστης μας, μάθαμε και μπορούμε, να μην ξεχωρίζουμε άνθρωπο από άνθρωπο.Τα παιδιά του κόσμου παιδιά όλων μας.Εδώ στα Ανώγεια η κορφή του Ψηλορείτη προβάλλει ,όπως προβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο ,η ανθρωπιά των ανθρώπων του τόπου μας.Κρατάμε σφιχτά το χαλινάρι, και δεν επιτρέπουμε να ξεφύγει η σκέψη μας από όλα όσα δηλώνουν ,οτι ο ένας για όλους και όλοι για τον ένα ,μπορεί να μας κρατάει στον δρόμο της πρεπειάς της ανθρωπιάς, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους πορείας προς την ορθοδοξία και την οικουμένη.

Ευχαριστώ όλους που ήρθαν και θέλω να αναφερθώ ειδικά στον π.Ανδρέα Κόκκινο από τα Λιβάδια που όποτε κάνουμε κάτι σημαντικό δίνει το παρών στα Ανώγεια, ένας πολύ καλός φίλος μου. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Βασίλη Δακανάλη, τον εγγονό του Βασσώ που στην μνήμη του παππού του θα μας προσφέρει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα που είχαμε ανάγκη..”ολοκλήρωσε.

Συγκλονιστικός για άλλη μια φορά ήταν στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος που μίλησε με θερμά λόγια για την ενορία του Αγίου Γεωργίου και τις δράσεις του π.Ανδρέα, ενώ παρέδωσε μαθήματα πολιτισμού και συμπεριφοράς για το πως πρέπει όλοι οι Έλληνες να φέρονται στα παιδιά που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και βρήκαν καταφύγιο στην χώρα μας.

Πηγή: rethemnosnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ