Κρήτη | “Κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο” εξουδετερώθηκε όλο το δολοφονικό σαρίν της Συρίας

himikaΗ είδηση κάνει το γύρο του διαδικτύου από ένα ενημερωτικό σημείωμα του σκηνοθέτη Γιάννη Κουτσομύτη, που αντλεί πληροφόρηση για θέματα Ανατολικής Μεσογείου: Ολοκληρώθηκε στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray η επιχείρηση εξουδετέρωσης με τη μέθοδο της υδρόλυσης της χημικής ουσίας μεθυλφωσφορικό διφλοοριδίο ή ‘DF’, το οποίο είναι το βασικό συστατικό του αερίου σαρίν.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που βρίσκονται στο MV Cape Ray, το οποίο πλέει κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν την εξουδετέρωση του συνόλου του πολύ επικίνδυνου αυτού χημικού.

Απομένει η μικρή ποσότητα του αερίου μουστάρδας  

Από τη συνολική ποσότητα των 601 περίπου μετρικών τόνων χημικών ουσιών διαβάθμισης ‘1’, που είχαν μεταφορτωθεί στις 2 Ιουλίου στο MV Cape Ray, οι 581 τόνοι αφορούσαν στη χημική ουσία ‘DF’ και οι υπόλοιποι 19,8 τόνοι αφορούν σε αέριο μουστάρδας, του οποίου η εξουδετέρωση έχει ήδη αρχίσει.

Με δεδομένο ότι η υπολειπόμενη ποσότητα του αερίου μουστάρδας είναι μικρότερη των 20 μετρικών τόνων, υπολογίζεται ότι η συνολική επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια το MV Cape Ray θα μεταφέρει τα υπολείμματα της υδρόλυσης, κάτι λιγότερο από 1 μετρικό τόνο χημικών ουσιών, σε ειδικά χημικά εργοστάσια στη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Το 94.8% των επικίνδυνων χημικών διαβάθμισης “1” της Συρίας έχει εξουδετερωθεί

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση την Πέμπτη, όπου διευκρινίζει ότι από τη συνολική ποσότητα των 1.038,5 μετρικών τόνων χημικών ουσιών διαβάθμισης ‘1’ από το οπλοστάσιο της Συρίας έχουν εξουδετερωθεί (και στο MV Cape Ray και επί τόπου στη Συρία) οι 984,2 τόνοι, ήτοι το 94,8%, ενώ από τους 262,8 τόνους χημικών ουσιών διαβάθμισης ‘2’ έχουν εξουδετερωθεί οι 113,2, ήτοι το 43,1%.

ekriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ