Κρήτη | Ημερίδα για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της 150ής επετείου του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Αρκάδι – 150 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα (1866-2016)» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.00΄ στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Το ΕΚΠΑ, κοντά στις δύο καθιερωμένες εθνικές επετείους, τιμά με τον δέοντα εορτασμό και μια άλλη κορυφαία εθνική επέτειο, η οποία αντιπροσωπεύει μια εξίσου μεγάλη στιγμή των αγώνων του ελληνισμού για την ελευθερία, την συμπλήρωση εκατόν πενήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη στις 8 Νοεμβρίου 1866.

Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου βρίσκεται στην αφετηρία της μεγαλύτερης και αιματηρότερης από τις επαναστάσεις της Κρήτης και συμβολίζει τους ακατάβλητους αγώνες και τις θυσίες του λαού της Κρήτης για την ελευθερία, την οποία οι Κρήτες εννοούσαν ως ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Μουσική εισαγωγή: Η «Ρίμα του Αρκαδίου»

εκτέλεση από την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Κάρολο Κουκλάκη, διδάσκοντες του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης.

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» Γεώργιο Ν. Βλατάκη.

Ομιλίες από:
τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη με τίτλο: «Οι Κρητικές Επαναστάσεις ως επιστημονικό ζήτημα».
τον διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Εμμανουήλ Δρακάκη με τίτλο: «Το Αρκάδι, η ιστορία και η θυσία του 1866».

τον αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παυλόπουλο με τίτλο: «Το Αρκάδι στις εικαστικές τέχνες».
Μουσική κατακλείδα: «Ελληνικοί χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα
εκτέλεση από το κουαρτέτο εγχόρδων της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ