Κρήτη | Επιστημονική ημερίδα με θέμα “Εφηβεία: Διαδρομές από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση”

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος (Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων) σε συνεργασία με το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου-«Βενιζέλειο-Πανάνειο» Γ.Ν.Η. και την Παιδοψυχιατρική Κλινική ΠΑ.Γ.Ν.Η. διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “Εφηβεία: Διαδρομές από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση”, το Σάββατο, 5/11/2016 και ώρα 9.00-15.00 στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του ΠΑΓΝΗ-ΓΝΗ «Βενιζέλειο».

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν από διακεκριμένους ομιλητές θέματα που σχετίζονται με τους εφήβους και τις σχέσεις τους με την οικογένεια, τους κοινωνικούς θεσμούς, το σχολείο και την εκπαίδευση, με την αυτοκτονικότητα στην εφηβεία και τη σχέση της με την ενήλικη ζωή, ενώ θα αναπτυχθούν ομιλίες για την παραβατικότητα στην ευαίσθητη αυτή ηλικία.

Η εφηβεία αποτελεί μια δύσκολη ηλικιακή φάση, που συχνά προκαλεί στους εφήβους αμηχανία, αλλά και απογοήτευση. Επηρεάζει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσουν, ενώ η αδυναμία άμεσης προσαρμογής του εφήβου στις ραγδαίες αλλαγές, συχνάτονοδηγείστηναναζήτησηδιεξόδου, μέσω της υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, καφεΐνης, νικοτίνης και χρήσης άλλων ουσιών.

Επιπλέον, αν και το ποσοστό των εφήβων με κλινική κατάθλιψη σύμφωνα με μελέτες κυμαίνεται γύρω στο 5%, περίπου το 20% τωνεφήβωναναφέρουνκαταθλιπτικάσυμπτώματα.
Η εφηβεία χαρακτηρίζεται επίσης από αυξημένη θνησιμότητα, ειδικότερα για τις ηλικίες 11-24 χρονών.

Οι 3 συχνότερες αιτίες θανάτου στη νεαρή ηλικία είναι τα ατυχήματα, η ανθρωποκτονία και η αυτοκτονία. Συνάμα, και στην εφηβική νοσηρότητα εμφανίζονται αυξανόμενοι ρυθμοί εφηβικής εγκυμοσύνης, σχολικής εγκατάλειψης και κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών. Οι μεγαλύτεροι δε ρυθμοί, εμφανίζονται στην πρώτη εφηβεία, δηλαδή 11-15 χρόνων.

Ηγονικήφροντίδακαιτρυφερότηταδιαδραματίζουνσημαντικόρόλο στη διαδικασία δόμησης της ταυτότητας, κατά την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας. Η ημερίδα θα προσφέρει σημαντικές απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη διαδρομή των εφήβων ως την ενηλικίωση, προσφέροντας ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, γονείς, έφηβοι, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών, η συμμετοχή όλων στην ημερίδα είναι δωρεάν και ανοικτή στο κοινό.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ