Κρήτη | Εντυπωσιακές εικόνες από το μαγευτικό φαράγγι της Σαρακίνας | Πότε θα γίνει η πεζοπορία στο φαράγγι | Photos

Την Κυριακή 26 Ιουνίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει  για τα μέλη του Συλλόγου πεζοπορία στο φαράγγι της Σαρακίνας, με τους επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και τους μικρούς καταρράκτες.

sarakina2

H πεζοπορία μας ξεκινά μετά το γραφικό χωριό της Ιεράπετρας Μύθοι, και ολοκληρώνεται κάτω από τον παλιό νερόμυλο, στο σημείο όπου έχει κατασκευαστεί σήμερα ένα μικρό τεχνητό φράγμα. Η πορεία είναι κατηφορική διάρκειας 3 ωρών περίπου (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις και η διάσχιση του φαραγγιού είναι σχετικά εύκολη. Το μήκος πεζοπορικής διαδρομής είναι 4χλμ περίπου, απαιτείται όμως μεγαλύτερη προσοχή μερικά δυσβατα σημεία.

Στην κοίτη του ποταμού υπάρχει τρεχούμενο νερό (χρήσιμα τα αδιάβροχα/αντιολισθητικά παπούτσια), ενώ το ‘μονοπάτι’ περνά ανάμεσα από φυσικούς πέτρινους θόλους και διάσπαρτους ογκόλιθους στους οποίους πρέπει να σκαρφαλώσεις (στα δύσκολα σημεία έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια πάνω στα βράχια που βοηθάνε την προσπέλαση). Το πορεία ελίσσεται ανάμεσα από βράχους που σχηματίζουν φυσικές γέφυρες και στενά σημεία, ενώ υπάρχουν αρκετές λιμνούλες και μικροί καταρράκτες, οπότε τα πλατσουρίσματα στο νερό είναι …ευχάριστα ‘αναπόφευκτα’. Μετά το τέλος της πεζοπορίας η κοντινή παραλία στο χωριό Μύρτος προσφέρεται για μια ακόμη βουτιά στα καταγάλανα νερά του Λυβικού.

Το φαράγγι της Σαρακίνας (ή φαράγγι του Σαραντάπηχου) θεωρείται από τα ομορφότερα περιπατητικά φαράγγια της Κρήτης. Παρά το μικρό του μήκος (μόλις 1,5 χλμ.) είναι ιδιαίτερα επιβλητικό καθώς το πλάτος του κυμαίνεται από 10 μέχρι 3 μέτρα, ενώ τα εντυπωσιακά τοιχώματά του φτάνουν σε ύψος τα 150 μέτρα.

Στη κοίτη του σχεδόν όλο το χρόνο κυλάει ο Κρυοπόταμος (που εκβάλλει στο παραλιακό χωριό του Μύρτου) και το τοπίο είναι καταπράσινο και πολύχρωμο, με πλατύφυλλα πλατάνια, ανθισμένες πικροδάφνες, μυρτιές, καλάμια και λυγαριές. Μικρές λίμνες και μαγευτικοί καταρράκτες με κελαρυστό νερό προσκαλούν τον περιπατητή για δροσερές βουτιές και ξένοιαστα παιχνίδια με το νερό.

Στην επιβλητική όψη του φαραγγιού συμβάλλουν τα μοναδικής ομορφιάς απότομα κάθετα πανύψηλα τοιχώματα και οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, με τεράστιους μονόλιθους που έχουν λαξευτεί στο πέρασμα των αιώνων από το νερό.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 08:30. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα.
ΑΡΧΗΓΟΣ: Λεωνίδας Κλώντζας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6944782507 & 6946160654
Περισσότερα στοιχεία, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr) και στο facebook.

Πηγή: cretalive.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ