Κρήτη | Διπλό «όχι» για τα σκουπίδια Μήλου και Σαντορίνης

κρήτη-διπλό-όχι-για-τα-σκουπίδια-μήλ-251579

skoupidiaΔιπλό και κατηγορηματικό «όχι», τόσο από το ΦΟΣΔΑ Βόρειας Πεδιάδας όσο και από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, στο τελεσίγραφο για τη μεταφορά των σκουπιδιών από νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με έγγραφό της είχε ζητήσει μέχρι χθες απάντηση για τις ποσότητες απορριμμάτων που μπορεί να δεχτεί ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, στο πλαίσιο των εντολών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο η μεταφορά από τη Μήλο και τη Σαντορίνη. Η απάντηση ήρθε και από το ΦΟΣΔΑ και από τον ΕΣΔΑΚ και ήταν κάθετα αρνητική.

Όπως έχουμε γράψει, το ενδεχόμενο υλοποίησης της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Χερσόνησο, καθώς τόσο η δημοτική Αρχή όσο και σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να τιναχτεί στον αέρα ο σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό και την ευρύτερη τουριστική ζωή.

Όπως ξεκαθάρισε χθες σε κάθε τόνο και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ, που συνεδρίασε, δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων από τη Μήλο και τη Σαντορίνη δεν υπάρχει. Αυτό ισχύει τόσο για το ΧΥΤΑ της Χερσονήσου, όσο όμως και για τους υπόλοιπους χώρους που διαχειρίζεται καθώς, όπως επισημαίνεται, οι χώροι αυτοί καλύπτουν ήδη οριακά τις ανάγκες του νησιού.

«Το σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στο ΦΟΣΔΑ Βόρειας Πεδιάδος, που σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί τα απορρίμματα των 2 νησιών. Ούτε με το προσωρινό χαρακτήρα του 1 χρόνου που προβλέπεται στη σχετική απόφαση», ανέφερε ο Γιάννης Μαστοράκης και πρόσθεσε: «Παντού οι υποδομές υποδοχής απορριμμάτων, δηλαδή οι ΧΥΤΑ που λειτουργούν, έχουν ζητήματα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβούμε τη χωρητικότητα και την ομαλή λειτουργία τους».

«Το οικονομικό κόστος της μεταφοράς είναι πολλαπλάσιο του προστίμου από την Ε.Ε. Δεν πρέπει να ανοίξει κερκόπορτα της μεταφοράς απορριμμάτων εδώ. Πέραν όλων των άλλων, σε μια τέτοια περίπτωση παραβιάζεται και μια βασική αρχή της Ε.Ε. στο θέμα των απορριμμάτων, η αρχή της εγγύτητας. Να μη μεταφέρουν λοιπόν τα προβλήματα από τον ένα τόπο στον άλλο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σέγκος.

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook