Κρήτη | Έκοψαν το ρεύμα σε αγροτικά νοικοκυριά της υπαίθρου

Χωρίς ρεύμα άφησε η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα στο νομό Ηρακλείου δεκάδες αγροτικά νοικοκυριά, όπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και Αρχανών, η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Αγροτικού Συλλόγου Καζαντζάκη και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του Αρκαλοχωρίου, που διοργανώνουν για αύριο το πρωί κινητοποίηση στο Τσαλικάκι.

Οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έντονα στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Επιχείρησης και να απαιτήσουν «κανένα σπίτι μικρομεσαίου αγρότη χωρίς ρεύμα».

«Το προηγούμενο διάστημα, η ΔΕΗ προχωρούσε απροκάλυπτα σε διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά στην ύπαιθρο του νομού, αφήνοντας δεκάδες σπίτια αγροτών, αλλά και εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και επαγγελματιών χωρίς φως, τηλέφωνο, ψυγείο… εν έτει 2016»!

Αυτό καταγγέλλουν οι συγκεκριμένοι Αγροτικοί Σύλλογοι και προσθέτουν: «Σα να μη φτάνει η καταστροφή στις καλλιέργειές μας, χωρίς φράγκο αποζημίωση, το τεράστιο κόστος παραγωγής που είναι “θηλιά” στο λαιμό του μικροκαλλιεργητή, τα χαράτσια και οι αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ που η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει».

Μάλιστα, παρακάτω αναφέρουν ότι, παρά τις διακηρύξεις της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για τον «ευνοϊκό» διακανονισμό των οφειλών σε 36 δόσεις κ.λπ., η πραγματικότητα είναι άλλη:

  • «Εξαιρούνται από αυτόν εκατοντάδες νοικοκυριά, που με την παρέμβαση των λαϊκών επιτροπών και των ταξικών σωματείων αποτράπηκε η διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής!
  • Όσοι δεν έχουν χρήματα να ενταχτούν στη ρύθμιση και τους κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα ως τις 30/9, τότε είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το 30% της οφειλής εφάπαξ και το υπόλοιπο σε 8 δόσεις, δηλαδή καταδικάζονται να μείνουν για πάντα χωρίς ρεύμα!
  • Όσοι επιδιώξουν να μπουν σε ρύθμιση μετά τον Οκτώβρη, απλά θα διαπιστώσουν ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν ξανά χωρίς ρεύμα, με τους όρους που τους περιμένουν!
  • Όσοι ενταχτούν στη ρύθμιση ως τις 30/9, ήδη ζουν με την αγωνία της πρώτης δόσης που θα έρθει μαζί με τον πρώτο λογαριασμό»!

Σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές των περιοχών αυτών, «το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό! Δεν μπορεί την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κόβει το ρεύμα σε λαϊκά νοικοκυριά, που δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ κάτω από το βάρος των χρεών για να ζήσουν οι οικογένειες με τις υποχρεώσεις τους, να χαρίζει φθηνό ρεύμα στους βιομήχανους!

Δεν αντέχουμε άλλο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε βασικές ανάγκες των οικογενειών μας! Εμείς οι φτωχοί αγρότες δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Παλεύουμε καθημερινά με κόπο και ιδρώτα να παράγουμε για να μπορούμε να ζήσουμε».

Και καταλήγουν διατυπώνοντας τα εξής αιτήματα:

  • «Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά σπίτια. Απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους φτωχούς αγρότες (γεωτρήσεις, πηγάδια, άλλες εγκαταστάσεις) και αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.
  • Επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν.
  • Διεύρυνση του μέτρου του κοινωνικού τιμολογίου στην κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Να μπουν στη ρύθμιση των 36 δόσεων όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να αυξηθούν οι δόσεις και να κουρευτούν “φουσκωμένα” τιμολόγια πολυτέκνων, ανέργων και ευπαθών ομάδων.
  • Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα τιμολόγια».

Πηγή : neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ