Κι άλλη «βόμβα» Πολάκη για «μαύρο» λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η βρωμιά και η δυσωδία δεν παλεύονται»

κι-άλλη-βόμβα-πολάκη-για-μαύρο-λογ-670267

Το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής πέρασε για δεύτερη φορά ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, προκειμένου να καταθέσει, μετά τις πολύκροτες αποκαλύψεις του την προηγούμενη Τετάρτη για το ταμειακό κενό ύψους 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά την προηγούμενη κατάθεσή του, ο Παύλος Πολάκης πέρα από την αποκάλυψη της «μαύρης» ταμειακής τρύπας, προέβη σε εκτενή περιγραφή όλων των «σκαστών» σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τεκμηριώνοντας πλήρως γιατί το Κέντρο είχε μετατραπεί στην offshore του υπουργείου Υγείας.

Στο άκουσμα του αδικαιολόγητου και χαώδους ταμειακού ελλείμματος, οι «γαλάζιοι» βουλευτές παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι, με κάποιους εξ αυτών να χαρακτηρίζουν «πρόχειρους» τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την οκταετία 2007 – 2014. Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε σήμερα το πρωί από τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος από το Κανάλι της Βουλής δήλωσε πως ο κ. Πολάκης έκανε λάθος υπολογισμούς στις πράξεις. «Έχουμε βρει το λάθος και θα του το εξηγήσουμε» πρόσθεσε, αρνούμενος να εξηγήσει on air το… λάθος του αν. υπουργού Υγείας.

Καταγγελίες για κατάθεση πλαστογραφημένου εγγράφου από τη ΝΔ

Με ένταση ξεκίνησε η δεύτερη κατάθεση του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή. Η αιτία ήταν η καταγγελία του Σπύρου Λάππα για κατάθεση εγγράφου από τον εισηγητή της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, το οποίο φέρει ενδείξεις πλαστογραφίας. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη εξέταση του αν. υπουργού Υγείας, ο κ. Γεωργαντάς είχε καταθέσει έγγραφο του «στρατευμένου μπατζανάκη» του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, το περιεχόμενό του οποίου αφορά τον απολογισμό των προγραμμάτων του Κέντρου και ως συνέπεια τις επίμαχες («παράνομες» κατά τον Παύλο Πολάκη) προσλήψεις του Άδωνη Γεωργιάδη. Ο κ. Λάππας επισήμανε πως από το έγγραφο απουσιάζουν στοιχειώδη χαρακτηριστικά επίσημου εγγράφου (π.χ. ποιος το συνέταξε και πού απευθύνεται), ενώ εντοπίζονται και διαφορετικές γραμματοσειρές κατά την ανάγνωσή του.

«Εγώ έχω πει ότι έχουν πλαστογραφήσει έγγραφα», ήταν η πρώτη φράση του αν. υπουργού όταν πήρε το λόγο. «Για μένα ο Παπαδημητρίου ήταν διακινητής του μαύρου χρήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ» κατηγόρησε και διερωτήθηκε: «Αν είχαν τέτοιο αθωωτικό έγγραφο γιατί δεν το χρησιμοποίησαν;». Αναρωτήθηκε, επίσης, ποιος είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο έγγραφο δεν το κατέθεσε ο κ. Πουλής κατά την κατάθεσή του ή κάποιος άλλος υπάλληλος του Κέντρου που έδωσε το «παρών» στην Επιτροπή για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, ο κ. Πολάκης επισήμανε πως στις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. για τις χορηγίες που αφορούσαν τη δομή του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη φιλοξενία απόρων οροθετικών και μέσω των οποίων η ΝΔ ισχυρίζεται ότι πληρώθηκαν οι προσληφθέντες του Κέντρου επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη, δεν υπάρχει καμία αναφορά που να ταυτίζεται με όσα περιέχονται στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Γεωργαντάς.

Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη ο Σπύρος Λάππας, αποκαλύπτοντας ότι η υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε απειλήσει για εσχάτη προδοσία μέσω εξωδίκου τα μέλη της πλειοψηφίας, Ελένη Τσάγκαρη, αιτήθηκε από τον γραμματέα του Δ.Σ. και έλαβε πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να προστεθούν παράγραφοι, χωρίς να επιστρέφει τα πρωτότυπα!

«Ακούστε: Το έγγραφο δεν είναι μόνο πλαστογραφία αλλά και κακή πλαστογραφία» διαπίστωσε αν. υπουργός Υγείας. «Αμα δεν ξέρεις να χωστείς μην κλέψεις. Εδώ, δεν ξέρουν να χωστούνε» είπε, επικαλούμενος ένα κρητικό ρητό για να στηλιτεύσει τις πρακτικές της ΝΔ. « Δεν μιλάτε σε ηλίθιους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν δούλεψαν ποτέ στην προστατευόμενη δομή, αλλά στο υπουργείο Υγείας» υποστήριξε, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Θεοδωράτο που προσλήφθηκε και κατά τη ρητορική της ΝΔ πληρώθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες στη δομή των οροθετικών, αλλά εν τέλει απασχολήθηκε ως διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Μάλιστα, τόνισε πως και στις σχετικές συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και της Estee Lauder που ήταν η χορηγός, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πληρωμή προσωπικού που θα απασχοληθεί στην εν λόγω δομή του Κέντρου. «Με λίγα λόγια, αυτό το έγγραφο είναι πασιφανώς πλαστό» αποσαφήνισε, επιρρίπτοντας στην κυρία Τσάγκαρη πως συμπλήρωσε, έσβησε και πρόσθεσε στα επίμαχα πρακτικά.

Διπλοεγγραφές προφασίζεται η ΝΔ – «Βαρύ κακούργημα» απαντά ο Πολάκης

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Γεωργαντάς, προκειμένου να αντικρούσει τη βαρύτατη καταγγελία του Παύλου Πολάκη για την «μαύρη τρύπα» ύψους 230 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρέθεσε την εξήγηση πως πρόκειται για λανθασμένη ανάγνωση των απολογισμών από τον αν. υπουργό, κάνοντας λόγο για διπλοεγγραφές. Ειδικότερα, ισχυρίστηκε πως τα ποσά των εσόδων του Κέντρου αναγράφονταν ξανά και ξανά ανά τα έτη και γι΄αυτό προκύπτει αυτή η λογιστική απόκλιση με τα έξοδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης αντέτεινε πως ουσιαστικά η αντίφαση αυτή είναι προϊόν λογιστικών αλχημειών και «ταρζανιών». Εξήγησε πως από τα έτη 2008 και 2009, όταν και το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα ποσά αυτά πότε εμφανίζονται στους απολογισμούς, πότε εξαφανίζονται από αυτούς. «Απολαμβάνω την προσπάθεια να πείτε ότι υπήρχε διαφανής οικονομική διαχείριση» είπε ειρωνευόμενους τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτήρισε το αδικαιολόγητο ταμειακό έλλειμμα ως «βαρύ κακούργημα». Εξήγησε δε πως «κάποιοι σήκωσαν λεφτά του δανείου και τα έβαλαν σε άλλους λογαριασμούς που έπαιζαν μπάλα», αποδίδοντας ευθύνες στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, στον πρώην «ισόβιο» διευθυντή του Κέντρου, Θ. Παπαδημητρίου, και τις πολιτικές ηγεσίες. Προς επίρρωση των λεγόμενών του, έφερε ως παράδειγμα το εξής: «Εισπράττει το ΚΕΕΛΠΝΟ 45 εκατ. ευρώ το 2014, δεν έχει μεταφερόμενο και πληρώνει 65 εκατ. ευρώ την ίδια χρονιά».

Την ύπαρξη «μαύρου» λογαριασμού αποκάλυψε ο Πολάκης

Την ύπαρξη μαύρου λογαριασμού του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψε ο Παύλος Πολάκης, μέσω του οποίου διακινούταν βρώμικο χρήμα σε ΜΜΕ που προορισμό είχε τσέπες πολιτικών. Συγκεκριμένα, ο αν. υπουργός αφηγήθηκε πως την Παρασκευή έλαβε ανώνυμη καταγγελία που περιέχει 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ και οι οποίες αφορούν την περίοδο 2013 – 2014. Στις συμβάσεις αναγράφονται η εισήγηση, η πρόταση συνεργασίας και το υπηρεσιακό της σύμβαση, χωρίς όμως να εμπεριέχονται τα ανάλογα ποσά. Επ’ αυτού, αντιστοίχισε τα σχετικά στοιχεία που είχε αιτηθεί και είχε λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν ανέλαβε το αξίωμα του αν. υπουργού, με τον ίδιο να τονίζει πως για την ίδια περίοδο (δηλαδή 2013-2014) οι υπηρεσίες του προσκόμισαν μόλις 150 συμβάσεις με ΜΜΕ που εμπεριέχονται στις 894 της καταγγελίας.

«Όλα σχεδόν αντιστοιχίζονται» διαπίστωσε για να σχολιάσει πως «η βρωμιά και η δυσωδία δεν παλεύονται». Εξήγησε, επίσης, ότι τα στοιχεία της καταγγελίας είναι προϊόν του εσωτερικού καταλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ που αντλήθηκαν από Η/Υ υπαλλήλων. Σκοπός των συμβάσεων αυτών -κατά τον υπουργό- ήταν η χρηματοδότηση με «εντελώς μαύρο χρήμα» μέσω «μαύρου» λογαριασμού που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook