Κατ’ οίκον παρενόχληση… βάσει κώδικα | Μην τρομάξεις όταν θα σου χτυπήσει το κουδούνι η Εφορία

eforiakosspitiΌμολογουμένως, τους τελευταίους μήνες, η Εφορία είναι… παντού, σαν μια αόρατη αλλά πολύ χειροπιαστή απειλή πάνω απ’ τον ασυνεπή φορολογούμενο.

Μάλιστα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το ηλεκτρονικό σύστημα μπορεί να μετατρέψει σε “εφιάλτη”, ακόμα και μια απλή βόλτα με το αυτοκίνητο, αφού μέσω των “έξυπνων συσκευών” των αστυνομικών, αρκεί ένα σκανάρισμα της ταυτότητάς σου, για να εντοπιστούν τα χρέη σου.

Θυμηθείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ

Όλα αυτά (και όχι μόνον αυτά) έχουν κάνει τους πολίτες να περιορίζουν στο ελάχιστο τις εξόδους τους, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες που μάλλον σκέφτηκαν ότι αφού δεν βγαίνεις εσύ, πολύ απλά… θα έρθουν εκείνοι στο σπίτι σου.

Έτσι, στο εξής, ο έφορος θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους όχι μόνο στα μαγαζιά και στις επιχειρήσεις των φορολογουμένων αλλά ακόμη και στα …σπίτια, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Ιδού το επίμαχο άρθρο, όπως παρατίθεται στο fpress.gr

“Άρθρο 25 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών το οποίο φέρει τον τίτλο «είσοδος σε εγκαταστάσεις».

«Ο οριζόμενος από τη Φορολογική Διοίκηση, για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, υπάλληλος φέρει έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, η οποία έχει εκδοθεί από το Γενικό Γραμματέα, και η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

α)        τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,

β)         το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου στον οποίο έχει ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος,

γ)         το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου,

δ)         τη φορολογική περίοδο και το είδος φορολογίας που αφορά ο φορολογικός έλεγχος,

ε)         την ημερομηνία έναρξης του φορολογικού ελέγχου,

στ)       τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, και

ζ)         τον χαρακτηρισμό «πλήρης» ή «μερικός» έλεγχος, κατά περίπτωση.

Αρκεί μια εντολή και η ταυτότητα

Ο οριζόμενος από τη Φορολογική Διοίκηση, (όπως εξηγεί το fprees) για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, υπάλληλος πρέπει να επιδεικνύει το δελτίο ταυτότητάς του και την εντολή φορολογικού ελέγχου πριν την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.

Ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης.

Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ