Και μέσω ίντερνετ η εκλογή ηγέτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης | Επιφυλακτικοί στο ΠΑΣΟΚ

Στα πιο κρίσιμα χιλιόμετρα φαίνεται ότι μπαίνει η κούρσα ενοποίησης της Κεντροαριστεράς. Αυτό που μένει, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, είναι να καθοριστούν οι κανόνες και αυτό έχει αναλάβει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος την 1η Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τον τρόπο και τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο γνωστός συνταγματολόγος, θα γίνει την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, σε «ανεξάρτητο» χώρο εκτός των κομματικών γραφείων.

Ο κ. Αλιβιζάτος θέλει να κρατήσει τη διαδικασία αδιάβλητη, γι’ αυτό προσανατολίζεται σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που δεν θυμίζει παλαιότερες αντίστοιχες διαδικασίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος της Επιτροπής είναι η ψηφοφορία να μη γίνεται από έναν συγκεκριμένο χώρο: αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, ο καθένας θα μπορεί να ψηφίζει και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού του.

Ο τρόπος αυτός, του οποίου τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Καρούνος, θυμίζει τον τρόπο εκλογής των πανεπιστημιακών πρυτάνεων, αλλά και την πρόσφατη ψηφοφορία που έκαναν οι Κινήσεις Πολιτών, διαλέγοντας έτσι τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως το αν μαζί με τον επικεφαλής θα ψηφιστεί και η μορφή του κόμματος (ομοσπονδιακή ή ενιαία), καθώς και ο τρόπος εγγραφής στο Μητρώο του νέου φορέα.

Ωστόσο, το πρόβλημα της ταυτοποίησης των ηλεκτρονικών ψηφοφόρων είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε αυτή την πρόταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Καραγεώργου στην «Ελευθερία του Τύπου», όπως εξηγούσε χθες επιτελικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέσω Διαδικτύου δεν μπορεί να διασφαλιστεί κανένα στοιχείο αξιοπιστίας. Αντιθέτως, μόνο η φυσική παρουσία εξασφαλίζει ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει δώσει ψεύτικα στοιχεία. Είναι απαραίτητη και για τη δημιουργία του Μητρώου Μελών, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικότερες φιλοδοξίες του όλου εγχειρήματος.

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι για τους οποίους στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στη διαδικτυακή ψήφο. Σηκώνουν ψηλά και το θέμα του σέρβερ, επισημαίνοντας ότι όποιος τον ελέγχει μπορεί να αποδειχθεί… μοιραίος: να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα ή να στήσει προβοκάτσιες – π.χ. γνωστοποίηση του αποτελέσματος πριν την ώρα του, μέσω διαρροών.

Όταν οι υποψηφιότητες οριστικοποιηθούν θα προγραμματιστούν και ντιμπέιτ σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία να γνωρίσουν τις θέσεις και τη φιλοσοφία του κάθε υποψηφίου. Όλο αυτό απαιτεί βεβαίως χρόνο, οπότε η ψηφοφορία δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, παρ’ όλο που υπάρχουν και εισηγήσεις για ολοκλήρωση της διαδικασίας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και επισήμως η ανακοίνωση από τον Γιώργο Καμίνη, ενώ την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης οργανώνει σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου πρόκειται να αποκαλύψει τα επόμενα βήματά του. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, επιλέγουν στάση αναμονής, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠρόστιμο μαμούθ 417 εκατομμυρίων δολαρίων για την Johnson & Johnson
Επόμενο άρθρο“Παραθυράκια” για σύνταξη ακόμα και στα 58

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ