Κίνδυνος για την υγεία των προσφύγων από τις χαμηλές θερμοκρασίες

φωτο αρχειου

Άμεση δράση για την υγεία των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ζητούν οι Γιατροί του Κόσμου καθώς όπως επισημαίνουν η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασία δημιουργεί κινδύνους.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στα κέντρα φιλοξενίας είναι κατακόρυφη, επισημαίνουν και τονίζουν ότι σε κάποια κέντρα στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες από -7˚ έως και -4˚, ενώ προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

«Οι θερμοκρασίες αυτές θα ήταν ήδη πολύ χαμηλές για όλους εκείνους που ζουν σε σπίτια, πόσο μάλλον για άνδρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται σε σκηνές, σε κέντρα φιλοξενίας χωρίς θέρμανση, και με ανεπαρκή – συχνά μάλιστα μη διαθέσιμη- παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ακόμα κι οι λίγοι τυχεροί, που διαθέτουν θερμαντικά σώματα, δεν μπορούν να ζεσταθούν για πολύ» αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με του ΓτΚ, τους δύο τελευταίους μήνες παρατηρείται αυξητική τάση στα στατιστικά δεδομένα για τις αναπνευστικές λοιμώξεις και οι οποίες «κατά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ισοδυναμούν με το 31% των ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποιήσαμε», δηλώνει ο Νικόλαος Μαρίνος, γιατρός των ΓτΚ.

«Για κάποιους, αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς η έκθεση στο κρύο μπορεί πυροδοτήσει μία κρίση άσθματος ή να οδηγήσει σε σοβαρότατη πνευμονία, με πιθανές επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, το ποσοστό έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών» υπογραμμίζει.

Σημειώνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άνθρωποι στους χώρους φιλοξενίας ζουν σε εξαιρετικά μικρούς χώρους, συχνά μαζί με 4-5 άλλους, και σε πολύ στενή επαφή με άλλα άτομα και οικογένειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του κινδύνου ξεσπάσματος επιδημιών στους πληθυσμούς των κέντρων φιλοξενίας.

Οι ΓτΚ καλούν την Ε.Ε, τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να απομακρύνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ανθρώπους αυτούς από το κρύο αλλά και τα ευρωπαϊκά κράτη να φανούν αντάξια των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους αυτούς παρέχοντας τους ένα αξιοπρεπές μέρος για να ζήσουν.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ