Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone

Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέφρασε η οικογένεια του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την έρευνα τους για τον θάνατο του πρώην στελέχους της Vodafone, που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του, το 2005.

Σε ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου της, Σταύρου Χούρσογλου, η οικογένεια του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη επισημαίνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδεικνύει τις πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του και σημειώνει ότι δεν υπήρξε επαρκής διερεύνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγόρου:

«Οι εντολείς μου Γεώργιος, Γεωργία και Παναγιώτης Τσαλικίδης επιθυμούν να εκφράσουν δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 16ης Νοεμβρίου 2017. Με αυτήν, επί προσφυγής τους για τη γνωστή υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, αποκαθίσταται η μνήμη του υιού και αδελφού τους, και καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του. Οι πλημμέλειες τούτες ήταν που, όπως έκρινε ομόφωνα το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό όργανο, οδήγησαν στην καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Τούτο ιδρύει, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποχρέωση του κάθε κράτους στο να διαθέτει και στο να ενεργοποιεί μια διαδικασία που να διερευνά αποτελεσματικώς τον κάθε θάνατο. Μια τέτοια επαρκής διερεύνηση, στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, κατά την απόφαση δεν υπήρξε.
Στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, ενόψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα».

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΈμειναν στον… άσο Τρίκαλα και ΟΦΗ
Επόμενο άρθροΗ πρώτη αποστολή του Ρόκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ