Ιαπωνία: Ηλικιωμένοι οδηγοί που παραδίδουν το δίπλωμά τους κερδίζουν… έκπτωση στην κηδεία τους

ιαπωνία-ηλικιωμένοι-οδηγοί-που-παραδ-512247

Προνομιακή τιμή για την… κηδεία τους έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νομού Αϊκί, στην Ιαπωνία, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα παραδώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους και θα απαρνηθούν μια για πάντα το τιμόνι.

Η ιδέα των τοπικών αρχών για αυτήν την παράξενη ανταλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ιαπωνικής κυβέρνησης να απομακρύνει τους υπερήλικες οδηγούς από τους δρόμους, μετά από την αύξηση των μοιραίων δυστυχημάτων στην άσφαλτο.

Το τελευταίο δραματικό συμβάν που συγκλόνισε τη χώρα αφορούσε έναν 87χρονο, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και έπεσε πάνω σε μια ομάδα παιδιών καθ’ οδόν για το σχολείο τους, σκοτώνοντας ένα εξάχρονο αγόρι.

Ο συνταξιούχος ισχυρίστηκε αργότερα ότι «δεν θυμόταν που βρισκόταν» την ώρα του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών, όσοι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Αϊκί επιλέξουν να παραδώσουν το δίπλωμά τους θα κερδίσουν 15% έκπτωση στο γραφείο τελετών Hwinkaku Co, το οποίο αριθμεί 89 υποκαταστήματα σε όλο τον νομό.

Η έκπτωση θα προσφερθεί μόνο στους πολίτες που θα παρουσιάσουν αποδείξεις ότι όντως παρέδωσαν το δίπλωμά τους στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τους Japan Times, οι οδηγοί άνω των 75 ετών είναι υπεύθυνοι για το 13% των θανάσιμων τροχαίων  που σημειώθηκαν στο Αϊκί το 2016. Σε αρκετές από τις περιπτώσεις, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ο ηλικιωμένος οδηγός μπέρδεψε το φρένο με το γκάζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο νομός αναλαμβάνει δράση για τη μείωση των τροχαίων. Πριν από κάποια χρόνια είχε προσφεθεί έκπτωση στα νουντλς σε όσους ηλικιωμένους θα δέχονταν να αφήσουν το τιμόνι, μια πρωτοβουλία που στέφθηκε με επιτυχία.

Μένει να δούμε εάν μια… οικονομική κηδεία θα αποδειχθεί ισχυρότερο κίνητρο για τους Ιάπωνες, από ένα πιάτο φθηνό φαγητό.

protothema.gr

One thought on “Ιαπωνία: Ηλικιωμένοι οδηγοί που παραδίδουν το δίπλωμά τους κερδίζουν… έκπτωση στην κηδεία τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook