«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»

θα-τους-ταράξουμε-στη-νομιμότητα-492061

Με «ανένδοτο» απαντά η κυβέρνηση στη συσπείρωση εκσυγχρονιστών – «μητσοτακηκών»

Χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα υπό διερεύνηση θέματα των εξοπλιστικών και του ΚΕΕΛΠΝΟ και αποφασισμένη για μια συμφωνία με τους δανειστές, που θα είναι κοινωνικά υπερασπίσιμη (σύμφωνα με τη φράση του προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση) και κατ’ επέκταση δεν θα θέτει σε κίνδυνο την πλειοψηφία των 153 βουλευτών, εμφανίζεται η κυβέρνηση μπροστά στη συσπείρωση του “παλιού συστήματος” εξουσίας.

Στην κυβέρνηση καταγράφουν προσεκτικά τη σύγκληση του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι η επιτάχυνση αυτής της πορείας οφείλεται σε δύο λόγους. Αφενός στην κρισιμότητα της περιόδου, που βρίσκει την κυβέρνηση στο πιο ευαίσθητο σημείο της, δηλαδή στην κορύφωση των προσπαθειών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και σε στιγμή που δεν έχει ακόμη φανεί η θετική προοπτική στην οποία μπορεί να περάσει η χώρα. Αφετέρου στον φόβο να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιφάνεια τα πιο “σκοτεινά επεισόδια” των παλιών περιόδων διακυβέρνησης.

  • Το ενδεχόμενο μεγάλων εκπλήξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά του πρωθυπουργού την Πέμπτη στη Βουλή ότι “ψάχνοντας, όλο και κάτι βρίσκει κανείς” δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Αντιθέτως, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μάλλον θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις. “Μπορεί, για παράδειγμα, λέω εγώ, να ξεκινήσει να ψάχνει κανείς για τα εξοπλιστικά και, πέραν των αυτονόητων που αναμένεται να βρει εκεί, να βρει και άλλα πράγματα. Να προκύψουν, ενδεχομένως, μίζες από την περίοδο του Χρηματιστηρίου. (…)

Αρκεί να αποφασίσουμε κάποιες υποθέσεις να τις ξεκουκουλώσουμε για να τις δει λιγάκι ο ήλιος” είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος, προσθέτοντας πως κατανοεί την αγωνία “διάφορων φαντασμάτων του παρελθόντος που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα εσχάτως και ζητάνε εκλογές”.

Είναι προφανές ότι αυτές οι αναφορές σχετίζονται με τη δημόσια επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στο ίδιο ύφος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σημειώσει: «Μάλλον χτυπήσαμε κάποιο νεύρο». “Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα” ανέφερε με σχεδόν σκωπτικό ύφος κυβερνητική πηγή, σκιαγραφώντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον.

  • Ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη

Σε κάθε περίπτωση, ρόλο κλειδί, που συνδέει την κόντρα για τα άπλυτα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με τις αμφίρροπες εξελίξεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, φαίνεται να διαδραματίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε διατελέσει για πάρα πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Τις τελευταίες ημέρες έχει εκφράσει θέσεις σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτές της κυβέρνησης και σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις θέσεις του ΔΝΤ. Παρά το ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη ποτέ δεν ήταν ομαλές, μοιάζουν να έχουν γίνει τώρα ιδιαίτερα συγκρουσιακές.

Η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη είναι ενδεικτική: «Όλοι, έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά, όταν έχουμε θεσμικό ρόλο, πρέπει να προσέχουμε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως αυτός που διαπραγματεύεται δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, αλλά η χώρα, και το κάνει για λογαριασμό της ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, διερωτήθηκε “αν οι απόψεις είναι της τράπεζας και από πότε υπάρχουν» αναφερόμενος στις θέσεις που εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας για την ανάγκη περικοπών στο συνταξιοδοτικό.

  • Παράπλευρη… συσπείρωση

Πάντως, η συσπείρωση των διάφορων εκφάνσεων του παλιού συστήματος εξουσίας δημιουργεί μια αντίστοιχη τάση και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νευρικότητα που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος από τους 153 που θα ρίξει τον Τσίπρα για να έρθει ο Μητσοτάκης» δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Και είναι προφανές ότι η οφθαλμοφανής στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Κώστα Σημίτη δημιουργεί ακόμη πιο έντονα αντανακλαστικά συσπείρωσης της κυβέρνησης, όχι μόνο εντός τους ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε σχέση με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Γράφει ο Φοίβος Κλαυδιανος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook