Η Χανιώτισσα που μαθαίνει τους Αθηναίους να μαγειρεύουν από χοχλιούς μέχρι τσιγαριαστό | Photos

η-χανιώτισσα-που-μαθαίνει-τους-αθηναί-611767

Μία φοβερή επιχειρηματική ιδέα είχε μία Χανιώτισσα μέσα από την οποία μαθαίνει τους Αθηναίους να μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης και συγχρόνως να κάνει γνωστές σε όλο τον κόσμο τις κρητικές παραδόσεις.

Η Τζένη Σκανδαλάκη από τα Χανιά –και πιο συγκεκριμένα από τα Χωραφάκια Ακρωτηρίου- έχοντας μνήμες από τα γεύματα που διοργάνωνε η γιαγιά της και έχοντας κρατήσει τις αυθεντικές συνταγές της, δημιούργησε το Cretan Cooking Classes. Μαζί με τους επίσης Χανιώτες Μιχάλη Παπαδάκη (σεφ) και την Σμαράγδη Σκανδαλάκη η οποία εργάζεται ως συντονίστρια εκδηλώσεων διοργανώνουν μαθημάτων μαγειρικής Κρητικής κουζίνας.

Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για 4 διαφορετικά μαθήματα τα οποία ξεκινούν στις 9.30 το πρωί όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για το μενού, τα υλικά και τις τεχνικές, στη συνέχεια ακολουθεί μαγείρεμα μέχρι τις 11.30 – 12.00 περίπου και αμέσως μετά, στρώνονται τραπέζια για γεύμα. Τα απογευματινά μαθήματα διαρκούν από τις 16.30 έως τις 20.30.

Το μενού είναι αποκλειστικά κρητικό:

Το πρώτο μάθημα περιλαμβάνει πράσινη σαλάτα με απάκι, ντάκο, στάκα με αυγά, τσιγαριαστό και σφακιανή πίτα, το δεύτερο χόρτα βραστά με πατάτες και κολοκυθάκια, γαύρο μαρινάτο, χταπόδι κρασάτο, σιουφιχτά μακαρόνια με ξηρό ανθότυρο και γιαούρτι με μέλι και καρύδια, το τρίτο κρητική σαλάτα, ντάκο, χοχλιούς μπουρμπουριστούς, ξινόχοντρο με μελιτζάνες και καλιτσούνια με μέλι ενώ το μενού του τέταρτου μαθήματος είναι σαλάτα με λαχανικά εποχής και όσπρια, ντάκος, γαμοπίλαφο, μαραθόπιτα και σφακιανή πίτα με μέλι.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι είναι από 6-12 άτομα σε κάθε μάθημα διαλέγουν το μάθημα που θέλουν να παρακολουθήσουν, κάνουν κράτηση και έχουν στη διάθεση τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα υλικά, τις συνταγές, τις συμβουλές – ακόμη και μια ωραία κρητική ποδιά.

Με την καθοδήγηση του σεφ Μιχάλη Παπαδάκη, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να μετατρέψουν τα φρέσκα ντόπια προϊόντα που εστιάζουν στην υγεία και τη ζωτικότητα σε αυθεντικά Κρητικά πιάτα.

Βασισμένο σε αυθεντικές συνταγές και χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά από την Κρητική γη, οι συμμετέχοντες μεταφέρονται σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων και παράδοσης, δημιουργούν πιάτα με ταυτότητα.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η ιδέα; Όπως λέει η Τζένη Σκανδαλάκη, η έμπνευση ήρθε από την γιαγιά της Σμαράγδη (90 ετών σήμερα), η οποία μάζευε κάθε Κυριακή την οικογένεια στο σπίτι της στα Χωραφάκια. «Χρησιμοποιούσε άφθονο Κρητικό ελαιόλαδο για να μαγειρέψει μια ποικιλία από Κρητικά πιάτα με αγνά, παραδοσιακά και ντόπια προϊόντα. Έφτιαχνε τσιγαριαστό, ψητό με πατάτες στον ξυλόφουρνο, μαραθόπιτες, χωριάτικη σαλάτα, χόρτα βραστά και ντάκο, στάκα με αυγά και ποτέ δεν έλειπε το γλυκό,καλιτσούνια με μέλι και σφακιανές πίτες»

«Ξόδευε όλο το πρωινό μαγειρεύοντας και πάντα είχε στρωμένο ένα μεγάλο τραπέζι και ένα τραπέζι για εμάς τα παιδιά. Βεβαιώνονταν ότι όλοι είχαν τα πιάτα τους και τα ποτήρια τους γεμάτα με κόκκινο ντόπιο κρασί και σπανίως καθόταν κάτω να φάει μαζί μας ,περίμενε να τελειώσουμε όλοι το φαγητό. Ότι έκανε για εμάς, ήταν πραγματικά ο εαυτός της»

Οι χειρόγραφες συνταγές της γιαγιάς πέρασαν από γενιά σε γενιά και τώρα όλα τα πιάτα που αγάπησε και θυμάται η Τζένη, διδάσκονται στα μαθήματα.

Η Σμαράγδη Σκανδαλάκη τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την βοτανολογία και τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών βοτάνων της Κρητικής γης, ένα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον κομμάτι και πολύ σημαντικό για την Κρητική κουζίνα.

«Ακόμα θυμάμαι την μητέρα μου να μας προσφέρει τον ζωμό από το σταμναγκάθι (άγρια χόρτα του βουνού) με λίγο λεμόνι για να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μας. Στην δίαιτα μου πάντα περιλαμβάνονται φυσικά,τοπικά προϊόντα τα οποία έχουν γίνει τρόπος ζωής μου» λέει χαρακτηριστικά.

Η Σμαράγδη είναι συντονίστρια των δραστηριοτήτων της Cretan Cooking Classes και είναι υπεύθυνη για την ποιότητα των προϊόντων (πάντα οργανικά και φρέσκα) που χρησιμοποιούνται

Από τη μεριά του ο σεφ Μιχάλης Παπαδάκης με καταγωγή από το Πατελάρι και το Ξηροκάμπι, δημιουργεί μοναδικά πιάτα και μεταδίδει τις γεύσεις που τον μεγάλωσαν: «Η μαγειρική έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να επισκέπτομαι την γιαγιά μου την Ευτέρπη (με το νοστιμότατο ψητό αρνί στο φούρνο) και την γιαγιά μου την Γεωργία (με τα νοστιμότατα καλιτσούνια), καθηλωμένες πάντα στην κουζίνα με μια ποδια να ετοιμάζουν Κρητικά πιάτα και να μου μιλάνε για τις συνταγές, τις διατροφικές αξίες της κουζίνας μας, τις γεύσεις, τα αρώματα, τα μυστικά της Κρητικής κουζίνας…. Με ταξίδευαν σε έναν κόσμο γεύσεων και κάθε φορά που τις επισκεπτόμουν, μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια να θέλω να μάθω τα πάντα γύρω από τις παραδοσιακές συνταγές τους»

«Η μητέρα μου με μεγάλη αγάπη προς την Κρητική Κουζίνα και ακολουθώντας την μαγειρική ως επάγγελμα μέχρι και σήμερα ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για να ασχοληθώ κι εγώ επαγγελματικά με την μαγειρική καθώς μου μετέδωσε όλη της την αγάπη και την δημιουργικότητα για την Κρητική κουζίνα και την Μεσογειακή διατροφή»

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των μαθημάτων φιλοξενείται σε μία πληθώρα χώρων όπως ξενοδοχεία, οινοποιεία, βίλες και όπου αλλού ζητηθεί.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook