Η άγνωστη ιστορία για την θεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους Ναζί

η-άγνωστη-ιστορία-για-την-θεία-του-κυρι-492021

Για την αγαπημένη του θεία, Ελισάβετ Γεωργιάδη που κατάφερε να γλιτώσει ένα 6χρονο κοριτσάκι από την μανία των Ναζί, μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αποκαλύπτοντας μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε για πρώτη φορά μια πιο προσωπική αναφορά στη θεία του πατέρα του, την Ευαγγελία Γεωργιάδη, η οποία βρίσκεται στη λίστα των «Δικαίων των Εθνών», επειδή το 1942 πήρε υπό την προστασία της και την παρουσίασε ως τρίτη κόρη της την 6χρονη Υβέτ Βεντούρα, την οποία και έσωσε από τα χέρια των Ναζί.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως εξής την ιστορία της Υβέτ Βεντρούρα: «Το 1942, η θεία Ευαγγελία, πήρε υπό την προστασία της – κυριολεκτικά ως τρίτη της κόρη – την Υβέτ Βεντούρα – τότε 6 ετών. Την Υβέτ, παρέδωσε στην μεγάλη θεία μου η ίδια της η μητέρα, προκειμένου να την σώσει από τους διωγμούς των Ναζί.

Για να επιτευχθεί αυτό, η Υβέτ άλλαξε όνομα – έγινε Μαρία Παπαδάκη. Πλάστηκε ολόκληρη ιστορία – ότι δήθεν σκοτώθηκαν και οι δυο γονείς της σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Κρήτη – οπότε η μεγάλη θεία μου υιοθέτησε το κοριτσάκι. Κατασκευάστηκαν πλαστά πιστοποιητικά για όλα αυτά. Με τη συμμετοχή κρατικών λειτουργών που δεν δίστασαν να εκθέσουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο προκειμένου να διασωθεί η μικρή Υβέτ.

Η ιστορία αυτή είχε αίσιο τέλος. Διότι, οι γονείς της Υβέτ – Μπιάνκα και Ραφαήλ Βεντούρα – κατάφεραν να σωθούν, ζώντας σε ένα ανήλιο υπόγειο στα Σεπόλια υπό την προστασία της οικογένειας Σφακιανάκη. Ο μικρός αδελφός της Υβέτ, Ιωσήφ Βεντούρας, επίσης ένα «κρυμμένο παιδί της κατοχής», διασώθηκε από την οικογένεια Πετρόχειλου στην Εκάλη. Και έτσι, μετά την απελευθέρωση η οικογένεια Βεντούρα ξανάσμιξε με την Υβέτ». Ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

parapolitika.gr

One thought on “Η άγνωστη ιστορία για την θεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους Ναζί

  1. Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΡΩ’Ι’ΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΙΊ΄ΚΟ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ

    KEΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΗΤΑΝ ΑΔΕΛΦΕΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook