Ζαϊρα Λιόκουρα Αποστολάκη: Η Χανιώτισσα με την εξωτική ομορφιά και το όνομα που έγινε… brand name! | Photos

ζαϊρα-λιόκουρα-αποστολάκη-η-χανιώτισ-652019

Είναι μόλις 26, δικηγόρος με πτυχίο, όμορφη, έξυπνη και -εντέλει- άξια διάδοχος μιας φτασμένης επιχείρησης που εδώ και δεκαετίες φέρει το όνομά της! Η Ζαΐρα είναι επίσης εξωτικά γοητευτική και με μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να περιγράψει ιδανικά η εισαγωγή από την Μισιρλού… Ακριβώς αυτό δηλαδή που φαντάζεται κανείς ακούγοντας το όνομά της! Η Ζαϊρα Λιόκουρα – Αποστολάκη «αποκαλύπτεται» στο τελευταίο τεύχος του Χανιώτικου free press InTown

Από τη νομική στο design… Τι από τα δύο σας εκφράζει πιο πολύ;

Από μικρή σκεπτόμενη το μέλλον μου η νομική επιστήμη ήταν κάτι που με ιντρίγκαρε. Πράγματι οι σπουδές μου απεδείχθησαν πολύ ενδιαφέρουσες και σίγουρα αν γύριζα τον χρόνο πίσω, το ίδιο αντικείμενο θα επέλεγα. Ωστόσο, μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον με δυο γονείς στο χώρο του επίπλου και του design, η επιρροή έστω και υποσυνείδητα ήταν καταλυτική. Το degisn σε συνδυασμό με την εμπορική δραστηριότητα, θεωρώ εν τέλει ότι εκφράζει αρτιότερα τη δημιουργική μου πλευρά και παράλληλα με γεμίζει περισσότερο. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω κάτι που αγαπώ αλλά και την εναλλακτική να ασχοληθώ στην πράξη με κάτι που ήταν το πάθος μου.

Βρήκε το αντικείμενο των σπουδών σας εφαρμογή στην τελική επαγγελματική σας επιλογή;

Γενικά θεωρώ ότι κάθε σπουδή / γνώση, πανεπιστημιακή ή τεχνική είναι πέρα για πέρα χρήσιμη, καθώς διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του ατόμου και συμβάλει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Η νομική επιστήμη αφορά ένα πολύ ευρύ φάσμα, συνεπώς κατά μια ευρύτερη έννοια βρίσκει εφαρμογή στο επάγγελμα που διάλεξα με διαφόρους τρόπους, π.χ. ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα, την ευφράδεια λόγου, γνωρίζω το νομικό καθεστώς που ισχύει πίσω από διαφορές εμπορικές πράξεις η μου είναι πιο εύκολο να το ψάξω. Κλείνοντας να πω ότι δεν είναι τυχαίο το γνωμικό των παλαιοτέρων ‘’μαθε τέχνη κι άστηνε…’’.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση και ποιό ήταν το κίνητρο;

Αποφάσισα να ασχοληθώ με το μαγαζί πριν δυο περίπου χρόνια. Το κίνητρο θα έλεγα ήταν η θετική ενέργεια του χώρου, κάτι που εισέπραττα από παιδί και που χρειαζόμουν. Απολαμβάνω φοβερά να στολίζω αντικείμενα, να βρίσκομαι καθημερινά σε ένα περιβάλλον χρωματιστό με έντονες εναλλαγές, που ο κόσμος μπαίνει χαρούμενος με διάθεση να δημιουργήσει και να αγοράσει κάτι που χρειάζεται και που του φτιάχνει το κέφι. Το δημιουργικό κομμάτι έπαιξε σίγουρα το ρόλο του, ωστόσο ο μεγαλύτερος παράγοντας ήταν η οικογενειακή μας παράδοση και ιστορία στο κομμάτι του επίπλου και του design γενικότερα. Μια παράδοση που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να χαθεί.

Είναι αλήθεια ότι ολόκληρη η οικογένεια της μητέρας σας ασχολείται με το έπιπλο ανά τον κόσμο;

Αναφερόμενη παραπάνω στην οικογενειακή παράδοση, ακριβώς αυτό εννοούσα! Πράγματι σχεδόν όλη η οικογένεια της μητέρας μου, όταν δεν τραγουδάει, γλεντάει, χορεύει (χαχαχαχα), ασχολείται με διάφορους τομείς του επίπλου. Πρώτα από όλα η μητέρα μου και οι θειοι μου, μοιρασμένοι σε διάφορα μέρη του πλανήτη Ινδονησία, Δανία, Ελλάδα και έπειτα τα ξαδέλφια μου, όλοι ασχολούμαστε με το ίδιο αντικείμενο και συνεργαζόμαστε. Εξ ου και ο τόπος προέλευσης των περισσότερων προϊόντων μας και οι αισθητές επιρροές από το δανέζικο design, που είναι πρωτοπόρο, αλλά και τις εθνικ/boho πινελιές από το εξωτικό Μπαλί. Θα μπορούσα να πω με σιγουριά πως αυτό το οικογενειακό περιβάλλον είναι που με κέρδισε εξαρχής, δουλεύει με επιτυχία, αλλά κυρίως με κάνει να νιώθω οικεία και χαρούμενη.

Πώς και πότε «βαφτίστηκε» η επιχείρηση με το όνομά σας;

Η επιχείρηση της μητέρας μου υπάρχει σχεδόν όσο υπάρχω κι εγώ. Το… κοινό όνομα που διάλεξε η μητέρα μου είναι αιγυπτιακής προέλευσης, καθώς έχουμε καταγωγή και από Αίγυπτο. Θεωρώ η επιλογή και στις δύο περιπτώσεις έγινε για τους ίδιους λόγους: είναι ένα όνομα διαφορετικό, εύηχο, που χαράζεται στη μνήμη και έχει μια ανατολίτικη εσάνς που όποιος γνωρίζει το μαγαζί, ξέρει ότι το εκφράζει απόλυτα. Άλλωστε, έχουμε ακούσει πολλές ερμηνείες κατά καιρούς για το τι σημαίνει το “Ζαΐρα”, όλες διαφορετικές, όλες με ένα κοινό στοιχειό… ζωηρό, ζωντανό!

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο στιλ;

Αν έπρεπε να επιλέξω θα έλεγα το μοντέρνο με ethnic – boho πινελιές. Μου αρέσουν πολύ τα μοντέρνα έπιπλα -κυρίως δανέζικο ύφος με λιτές γραμμές- και οι ασυνήθιστες ίσως και extravagante καρέκλες, ως μια τολμηρή πινελιά τρέλας στο χώρο. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ethnic – boho στοιχειά, καθώς επιλεγώ τα τολμηρά και ζωντανά χρώματα τα όποια, όταν χρησιμοποιούνται με φειδώ και αρμονία, έρχονται να δημιουργήσουν μια ζεστή, chic ατμόσφαιρα.

Το λεγόμενο μοντέρνο design μπορεί να απευθυνθεί σε κάθε πελάτη και κάθε χώρο;

Δεν θα ήθελα να φάνω ειδήμων επί του θέματος, γιατί σίγουρα δεν είμαι. Ενστικτωδώς και όσο η μικρή μου εμπειρία μου το επιτρέπει, θα έλεγα πως κάθε πελάτης δεν επιλέγει το μοντέρνο design, ωστόσο το μοντέρνο design μπορεί να απευθυνθεί σε κάθε χώρο. Ένας κάλος φίλος, χρόνια οπαδός του design, μου είπε μια φορά ότι για το πιο «ντιζαϊνάτο» αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να προσπαθώ όλα να ταιριάζουν μεταξύ τους. Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι ακριβώς εννοούσε, ωστόσο μια ερμηνεία ίσως είναι, ότι ένα κομμάτι μοντέρνου design, είτε αυτό είναι μια καρέκλα ένα τραπεζάκι, ένα έργο τέχνης κλπ, μπορεί να σταθεί σε κάθε χώρο, π.χ. κλασσικό, έθνικ η μίνιμαλ, να τον ελαφρύνει ή να τον εκσυγχρονίσει αντίστοιχα, πετυχαίνονται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κατοικία VS επαγγελματικός χώρος: Προσωπικά, με τι από τα δύο ασχολείστε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση; Ποιο βρίσκετε πιο ενδιαφέρον;

Και τα δυο έχουν φοβερό ενδιαφέρον. Θα έλεγα πως η επιλογή επίπλων για κατοικία αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς έχεις να κάνεις καθαρά με το προσωπικό γούστο του πελάτη ο οποίος φτιάχνει το ‘’σπίτι’’ του και, όπως είναι φυσικό, όλες οι επιλογές είναι πιο προσωπικές και οφείλουν να εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του ατόμου/οικογένειας. Εξίσου ευχάριστη είναι και η επίπλωση επαγγελματικού χώρου. Στην περίπτωση αυτή νιώθω πιο ευέλικτη να προτείνω προϊόντα και λύσεις καθώς συνήθως υπάρχει συγκεκριμένο concept και στυλ πίσω από το εγχείρημα που πρέπει να επιτευχτεί.

Τα έπιπλα design δεν μπορούν να είναι διαχρονικά, ισχυρίζονται κάποιοι. Τι θα τους απαντούσατε;

Όταν ένα έπιπλο design είναι σχεδιασμένο βάσει μιας λειτουργικής ανάγκης και όχι καθαρά βάσει της τάσης της εποχής και της λεγόμενης “μόδας”, μπορεί να είναι διαχρονικό. Ειδικά, κατά τη γνώμη μου, έπιπλα design όπως αυτά που παράγουμε εμείς με βάση το ξύλο είναι λιγότερο mainstream, καθώς το ξύλο από μόνο του σαν υλικό είναι αυτό που θα λέγαμε old time classic. Υπάρχουν βεβαία και τα έπιπλα design που εγώ θεωρώ “έργα τέχνης” από μόνα τους. Κομμάτια τόσο ιδιαίτερα και καλοφτιαγμένα που σε όποια εποχή και αν βρεθούν θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Για του λόγου το αληθές τα μοντέλα του δανού σχεδιαστή Hans Wegner, γεννημένου το 1914, μονοπωλούν το ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα…

Πόσο και πώς παρακολουθείτε τις διεθνείς τάσεις στο χώρο του επίπλου;

Α, αυτό είναι ένα πολύ ωραίο κομμάτι της δουλειάς! Πρωταρχικά θα έλεγα ότι τα ταξίδια που πραγματοποιώ με σκοπό την έρευνα και έμπνευση μου στο κομμάτι αυτό και η συμμέτοχη μου στις εκθέσεις επίπλου και design που γίνονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο π.χ. Μιλάνο κλπ και που προσπαθώ όσο είναι δυνατόν να επισκέπτομαι, αλλά και η άμεση επαφή που λόγω της δουλειάς έχω σχεδόν καθημερινά με ανθρώπους του χώρου, διακοσμητές, αρχιτέκτονες κλπ, με βοηθούν πολύ. Δευτερεύοντος θα έλεγα ότι περιοδικά και site ορόσημα για το design και το έπιπλο με κρατούν ενήμερη ανά σαιζόν. Τα ΜΜΕ, Instagram, Pinterest κλπ έχουν επίσης συμβάλλει πολύ, καθώς υπάρχουν άπειρες ενδιαφέρουσες σελίδες και designers ανά τον κόσμο που παρακολουθώ.

Πρέπει κάποιος που πουλάει έπιπλα να γνωρίζει λεπτομέρειες για την κατασκευή τους; Ποια είναι η δική σας γνώση πάνω στο αντικείμενο;

Σίγουρα είναι θετικό και είναι κάτι που κατακτάται με τα χρόνια. Το βλέπω από τη μητέρα μου που είναι τέλεια γνώστης. Βέβαια, η δική μας περίπτωση είναι ιδιόμορφη γιατί τυγχάνει να κατασκευάζουμε οι ίδιοι τα περισσότερα έπιπλά μας. Από την άλλη, οφείλουμε να γνωρίζουμε, καθώς μεγάλο ποσοστό των προϊόντων μας είναι custom order (ειδική παραγγελία). Ωστόσο, θεωρώ απαραίτητο αυτός που πουλάει οποιοδήποτε είδος να ξέρει τα βασικά που αφορούν την κατασκευή του για να μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα αλλά και τις δυνατότητες παραλλαγών κτλ.

Ποιό έπιπλο πιστεύετε πως είναι το έπιπλο – κλειδί σε μια κατοικία;

Νομίζω πως αυτό είναι υποκειμενικό. Εγώ θα έλεγα η τραπεζαρία και αυτό διότι είναι μια σύνθεση που απαρτίζεται από περισσότερα κομμάτια (τραπέζι, καρέκλες, ίσως παγκάκι) με σαφώς μεγάλο όγκο, που το υλικό αλλά και το στιλ της σίγουρα θα επηρεάσουν και θα κατευθύνουν τη διαμόρφωση του υπόλοιπου χώρου μας.

Βασικές συμβουλές και tips για κάποιον που επιπλώνει το σπίτι του;

Ως κάτι βασικό θα σημείωνα πως, παρότι κάθε γωνιά ενός σπιτιού απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση, όλα -ιδίως αν βρίσκονται στον ίδιο χώρο- πρέπει να έχουν μια συνοχή και αλληλουχία. Εννοείται πως το προσωπικό γούστο και η άνεση είναι αυτά που θέλουμε να κυριαρχούν στο σπίτι μας, καθώς αποτελεί για όλους χώρο χαλάρωσης, οικογενειακών στιγμών και ηρεμίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη λειτουργικότητα που κάθε αντικείμενο εξυπηρετεί. Τέλος, από προσωπική εμπειρία, θα έλεγα ως tip ότι για τα μεγάλα και κυρίαρχα αντικείμενα στο χώρο θα ήταν πιο σοφό να επιλέγουμε ανοιχτούς και μονόχρωμους τόνους προσδίδοντας τις επιθυμητές χρωματιστές πινελιές με τα διακοσμητικά και τα “μικροαντικείμενα”. Είναι σίγουρα πιο εύκολο όταν βαρεθούμε και θέλουμε ανανέωση να αλλάξουμε τα μαξιλαράκια ή τους πινάκες παρά τον καναπέ μας. Χαχαχα!

Αγαπημένο σας χρώμα και υλικό;

Αγαπημένο μου χρώμα θα πω το μοβ. Αγαπώ πολύ και το βαθύ πράσινο, ίσως και τον συνδυασμό των δύο. Δεν ξέρω γιατί… Απλά τα αγαπώ και όταν δεν με αφήνουν να δουλέψω με αυτά, τότε τα… φαραώ!!! Χαχαχα! Υλικό θα πω το ξύλο teak. Όχι επειδή ότι παράγουμε είναι ως επί το πλείστον από αυτό, (καλά και γι’ αυτό, χα χα χα!!!), αλλά, ειλικρινά, για δύο κυρίως λόγους. Αφενός διότι μου αρέσει πολύ η “ευπλασία” του, είναι ένα ξύλο που μπορεί να δουλευτεί με διαφορετικούς τρόπους, να του αποδώσεις πολλές μορφές, αφετέρου -και κατά κύριο λόγο- γιατί η εικόνα του ανταποκρίνεται στην ποιότητά του. Είναι ένα πανέμορφο ξύλο, με όμορφα νερά, που όμοιό του ποιοτικά δεν υπάρχει, καθώς αντέχει σε όλες τις κλιματικές συνθήκες και στο νερό όλο το χρόνο χωρίς να καταστρέφεται.

Υπάρχει κάποια… φόρμουλα επιτυχίας που ακολουθείτε στο Zaira Collection;

Δεν υπάρχει φόρμουλα, είναι η αγάπη και η αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, κάτι που αναπόφευκτα εισπράττει ο πελάτης που μας επισκέπτεται. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χώρο του design, ενημερωνόμαστε όσον αφορά τη μόδα στα έπιπλα, αλλά κύριο μέλημά μας είναι η αξιοπιστία σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και τη λειτουργικότητα των επίπλων μας. Το ΖAΪΡΑ Collection όμως δεν είναι μόνο αυτό. Προσπαθούμε, κυρίως μέσα από τις δουλεία και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, να περνάμε καλά, καθώς η δημιουργία ενός χώρου και η άμεση επαφή με κόσμο για την επίτευξη ενός όμορφου αποτελέσματος είναι μια πολύ δημιουργική κι ευχάριστη διαδρομή, που απαιτεί ομαδικότητα, έμπνευση και πολύ μεράκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook