Επιστολή των εργαζομένων στον Κουρουμπλή για τα προβλήματα του νοσοκομείου Χανίων

επιστολή-των-εργαζομένων-στον-κουρου-0

nosokomeio_xanionΑναφορά στα προβλήματα του νοσοκομείου των Χανίων κάνουν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι εργαζόμενοι του ιδρύματος.

Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

«Κύριε Υπουργέ,

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, από τις οποίες προέκυψε η καινούρια κυβέρνηση, καταδικάστηκε απερίφραστα η αντιλαϊκή και ανθυγιεινή πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και δόθηκε σαφές μήνυμα ανατροπής της υφιστάμενης κοινωνικής καταστροφής.

Με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και τα οποία, περισσότερο ή λιγότερο, είναι κοινά για τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

– Υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων: η συνολική μείωση του προϋπολογισμού κατά 2,5 δις ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων, έχει φέρει και το Γ.Ν.Χανίων στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας με τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα – γάντια, ράμματα, χαρτοβάμβακας – , φάρμακα -, αντιδραστήρια – όπως η CRP, η ΤΚΕ, η γλυκοζυλιομένη αιμοσφαιρίνη- και μηχανήματα όπως ο ελαττωματικός μαστογράφος και οι ελλείψεις σε ακτινολογικά φιλμ. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι ήδη μέσα στο καλοκαίρι είχε καταναλωθεί το 100% του κονδυλίου του 2014 για την λειτουργία του νοσοκομείου. Ζητάμε γενναία αύξηση των δαπανών για την Δημόσια Υγεία που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

– Υποστελέχωση: η εγκληματική απαγόρευση των προσλήψεων στην Υγεία με το περίφημο 1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, η οποία στην πράξη δεν ισχύει, έχει φέρει ολόκληρες κλινικές και τμήματα στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης και έχει αναγκάσει όλους τους υγειονομικούς να εργάζονται πολύ περισσότερο από όσα ορίζει η σύμβαση εργασίας τους, χωρίς άδειες και ρεπό. Στο Γ.Ν.Χανίων υπάρχουν αυτή την στιγμή 101 κενές θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και 236 νοσηλευτικού προσωπικού σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό του νοσοκομείου του 2004.

Ζητάμε να δρομολογηθούν άμεσα οι διορισμοί που έχουν μπλοκαριστεί λόγω του 1/10 και να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Απαιτούμε να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι οδηγοί του νοσοκομείου που μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ μέσω διαθεσιμότητας αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτο κενό – μεταφορά ασθενών, μεταφορά αίματος και βιολογικών υγρών, μετακίνηση από και προς τις δομές Ψυχικής Υγείας. Να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων του νοσοκομείου Χανίων και να υπάρχει δέσμευση σε κάθε νέο διορισμό για παραμονή στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Σε κάθε μετάταξη από το νοσοκομείο Χανίων να υπολογίζεται και μια επιπλέον θέση στους νέους διορισμούς.

– Να καταργηθεί άμεσα ο νόμος-σφαγείο 4250 για την αξιολόγηση που σκοπό έχει να χαρακτηρίσει εκ των προτέρων τουλάχιστον ένα 15% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία ως πλεονάζον και να ανοίξει το δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις.

– Να καταργηθεί άμεσα η ΕΣΑΝ Α.Ε. και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία. Να κρατικοποιηθούν λειτουργίες του νοσοκομείου όπως η φύλαξη, η εστίαση και η καθαριότητα. Ανασυγκρότηση των δημόσιων νοσοκομείων με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

– Μισθολογική αποκατάσταση όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας τουλάχιστον στα επίπεδα προ μνημονίου. Επιστροφή των νοσοκομειακών γιατρών στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και να επεκταθεί η ισχύς του και στα συντάξιμα χρόνια. Άμεση απόδοση όλων των οφειλόμενων δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών, καθώς και των περικομμένων νυχτερινών, αργίων και εφημεριών που πολλές φορές έφτανε το 40%. Απόδοση σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου του επιδόματος των 176 ευρώ – επίδομα θέσης δημόσιας ευθύνης- και επιστροφή του παράνομα παρακρατηθέντα φόρου για το επίδομα βιβλιοθήκης στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

– Θέλουμε τα δημόσια νοσοκομεία προσβάσιμα για όλο τον λαό χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς μετακύληση του κόστους περίθαλψης στις πλάτες των ασθενών. Να καταργηθούν τα ΚΕΝ, τα χαράτσια των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και του 1 ευρώ ανά συνταγογράφηση. Να μειωθεί σημαντικά η συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα και εξετάσεις. Να αποκτήσουν ασφαλιστικά δικαιώματα όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.

– Να σταματήσει η διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επαναπρόσληψη όλων των διαθέσιμων γιατρών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΟΠΥΥ. Άμεση επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Να στηριχτούν με όλους τους απαραίτητους πόρους και το προσωπικό τα κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Να αναπτυχθούν άμεσα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που θα αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

– Να απομακρυνθούν από θέσεις ευθύνης στο νοσοκομείο Χανίων όσοι συνέβαλαν στην προώθηση της γενοκτονικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων

– ΑΜΕΣΑ να ανασταλεί η λειτουργία του ΦΕΚ με ημερομηνία 8/1/2014, που κληροδότησε η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με την οποία απολύονται αυτόματα όλοι οι παρατασιακοί ειδικευόμενοι γιατροί που λαμβάνουν τίτλο ειδικότητας. Να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της θητείας των ειδικευόμενων για 2 εξάμηνα ανεξαρτήτως λήψης τίτλου ειδικότητας. Να μην εφαρμοστούν οι φωτογραφικές διατάξεις που προωθούν την λογική της αποκατάστασης των «ημέτερων»

– ΑΜΕΣΑ να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία όλων των νοσοκομειακών γιατρών στο ΕΤΑΑ και να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία οποιουδήποτε εργαζόμενου στην Υγεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

zarpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook