Επιστημονικό θέμα… Να γιατί κερατώνουν οι άντρες

επιστημονικό-θέμα-να-γιατί-κερατώνο-129724

antras gynaika

Οι επιστήμονες δίνουν άλλοθι στα αρσενικά

Ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν αρσενικές μύγες (!), ήταν αρκετό για να “αθωώσουν” οι New York Times των αντρικό πληθυσμό που κάνει ατασθαλίες…

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Λωζάνης στην Ελβετία, με επικεφαλής τους βιολόγους Μπράιαν Χόλις και Ταντέους Καβέκι, έκαναν πειράματα με μύγες του είδους «δροσόφιλα», οι οποίες φυσιολογικά μόνο μονογαμικές δεν είναι.

Οι επιστήμονες κατ’ αρχήν ανέπτυξαν στο εργαστήριό τους δύο ομάδες αρσενικών μυγών, μία κανονικά πολυγαμική και μία που -με το ζόρι- έγινε μονογαμική. Μετά υπέβαλαν όλες τις μύγες, μονογαμικές και πολυγαμικές, σε πρωτότυπες μαθησιακές δοκιμασίες.

Αρχικά οι επιστήμονες δίδαξαν τα έντομα να φοβούνται μία συγκεκριμένη μυρωδιά, την οποία συσχέτισαν με το βίαιο σοκ μιας δόνησης. Στην επόμενη φάση ελέγχθηκαν οι μύγες, αν είχαν μάθει καλά το «μάθημά» τους, καθώς τοποθετήθηκαν σε ένα σωλήνα που κατέληγε σε μία διασταύρωση: στο ένα σκέλος υπήρχε η «επικίνδυνη» μυρωδιά και στο άλλο μια άλλη ουδέτερη οσμή, που δεν παρέπεμπε σε κάποια οδυνηρή εμπειρία όπως η πρώτη.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: οι μονογαμικές μύγες ήταν πολύ πιο πιθανό να κατευθυνθούν προς την επικίνδυνη μυρωδιά από ό,τι οι πολυγαμικές, πράγμα που κατά τους επιστήμονες σημαίνει ότι οι μονογαμικές μύγες ήταν πιο χαζές!

Οι βιολόγοι επεσήμαναν πως το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί, έχει να κάνει με την εξελικτική επίδραση που άσκησε ο (εκ των πραγμάτων πολυγαμικός) ανταγωνισμός για εύρεση συντρόφου, στην ανάπτυξη της νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο.

Πάντως υπάρχει θεία δίκη, καθώς οι πολυγαμικές μύγες με το περισσότερο «μυαλό» πεθαίνουν συνήθως πιο νωρίς (η ζωή τους είναι κατά μέσο όρο 15% πιο σύντομη), κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σαφής εξήγηση.

Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει ανάλογα συγκριτικά πειράματα με άλλα είδη ζώων για να διαπιστωθεί αν η πολυγαμία και η μονογαμία έχουν διαφορετική επίπτωση στην ικανότητα μάθησης και στη νοημοσύνη, αρα υπάρχουν ακόμα ελπίδες…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook