Επεισόδια και συλλήψεις στα Κατεχόμενα για την αλλαγή της ώρας

Οι Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους και ζητούν να συμβαδίζει η ώρα τους με την ευρωπαϊκή και όχι την τουρκική, καθώς πιστεύουν πως αυτή είναι η αιτία του πολύνεκρου τροχαίου με τους μαθητές

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το «πρωθυπουργικό» γραφείο στο ψευδοκράτος στο πλαίσιο γενικής απεργίας που πραγματοποιεί η πανσυνδικαλιστική πλατφόρμα Τουρκοκυπρίων. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την αλλαγή της ώρας ώστε να συμβαδίζει με αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης και όχι με αυτή της Τουρκίας, η οποία έχει αποφασίσει να παραμείνει στη θερινή ώρα.

Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί έναν από τους λόγους του πρόσφατου τραγικού τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη σχολικό λεωφορείο στον Πενταδάκτυλο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μαθήτριες και ο οδηγός. Ζητούν αλλαγή της ώρας και βελτίωση των δρόμων, καθώς και παραιτήσεις υπευθύνων.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβαν μέρος όλες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών, “δημοσίων υπαλλήλων”, γιατρών και νοσηλευτών, εργαζομένων στα τελωνεία και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία των κατεχομένων ο “δημόσιος” τομέας ενώ με προσωπικό ασφαλείας εργάζονται οι υπηρεσίες βάρδιας.

Σε δύο περιπτώσεις επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών εργαζομένων και μαθητών από τη μια και της “αστυνομικής δύναμης” που βρισκόταν έξω από το κτίριο του “πρωθυπουργικού γραφείου” από την άλλη.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς το κτίριο και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ένα άτομο λιποθύμησε και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο που είχε κληθεί νωρίτερα στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η λεγόμενη αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις συνδικαλιστών.

«Μερσεντές αντί για δρόμους»

Ένας μαθητής αναφέρθηκε στις νεκρές συμμαθήτριες του και με συναισθηματικό – όπως αναφέρεται – τρόπο ενώ μιλώντας μπροστά από την “πρωθυπουργία” εκ μέρους της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συντεχνιών Τουρκοκυπρίων εργαζομένων (Türk-Sen), Αρσλάν Μπιτσιακλί σημείωσε ότι το 99% του “λαού” θέλει να εφαρμοστεί η χειμερινή ώρα και διερωτήθηκε γιατί δεν το κάνει η “κυβέρνηση”.

Αυτοί που λένε ότι διοικούν τη “χώρα”, είπε, θα πρέπει να ακούσουν το “λαό” τους. Μέχρι οι υπεύθυνοι να δώσουν λογαριασμό, να αλλάξει η ώρα και να περάσουν στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται, πρόσθεσε ο ίδιος επικρίνοντας την “κυβέρνηση” ότι αντί να φτιάξει δρόμους αγοράζει Μερσεντές, με το πλήθος να φωνάζει το σύνθημα “Να πουληθούν οι Μερσεντές να γίνουν δρόμοι”.

Στο μεταξύ, αντικείμενο σχολιασμού αποτελεί η επιλογή να τοποθετηθεί έξω από το “πρωθυπουργικό γραφείο” λαμαρίνα στη θέση της περίφραξης την οποία είχαν ρίξει την περασμένη εβδομάδα διαδηλωτές. Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χλευάζουν το γεγονός με κριτική διάθεση, αλλά και χιούμορ.

Στη φωτογραφία, σχολιάζεται με επίκριση η τοποθέτηση λαμαρίνας, η οποία χλευαστικά αναφέρεται ότι παραχωρήθηκε με χορηγία της Mercedes, επικρίνοντας παράλληλα την πρόσφατη απόφαση για αλλαγή όλων των “υπουργικών” αυτοκινήτων με την συγκεκριμένη μάρκα.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ