Εξαφανισμένα προσφυγόπουλα καταλήγουν στα «αζήτητα»

εξαφανισμένα-προσφυγόπουλα-καταλήγο-352634

Η άμεση καταγγελία κάθε περιστατικού εξαφάνισης παιδιού προσφύγων μπορεί να σώσει τη ζωή του, τονίσθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Χαμένοι στη Μετανάστευση: Εργαζόμαστε από κοινού για την προστασία των Παιδιών από τις Εξαφανίσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Ιανουαρίου στη Μάλτα, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναζήτησης μέσα από την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 και τις αρμόδιες αρχές. Έτσι, τα παιδιά καταλήγουν στα «αζήτητα» με κίνδυνο να πέσουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας. Στις περιπτώσεις που ειδοποιηθήκαμε, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε συνεργασία με τις αρχές εντοπίσαμε τα παιδιά με 100% επιτυχία» τόνισε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο συμμετείχε στο συνέδριο.

Το 2016, από τον συνολικό αριθμό των 170 αιτημάτων για την υποστήριξη ερευνών για εξαφανισμένα παιδιά, μόνο 33 περιστατικά εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών καταγγέλθηκαν στην γραμμή 116000 που συντονίζει στην Ελλάδα το «Χαμόγελο», ενδεικτικό του χαμηλού αριθμού καταγγελιών και κινητοποίησης γι’ αυτά τα παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» οργάνωσε ένα από τα εργαστήρια του συνεδρίου, με τη συμμετοχή των οργανισμών «Child Focus» και «Telefono Azzurro», που λειτουργούν την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 στο Βέλγιο και την Ιταλία, αντίστοιχα. Στη συζήτηση τέθηκαν τα ελάχιστα εκείνα κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στις περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τα οποία είναι:

Οι ασυνόδευτοι εξαφανισμένοι ανήλικοι θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, να αντιμετωπίζονται ως εξαφανισμένα παιδιά, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρχές.

Η καταγγελία των περιστατικών στις αρχές και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γραμμών 116000 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην εύρεση και προστασία των παιδιών.

Η συνεργασία των φορέων με τις αρχές μέσα από επίσημες και καλά συντονισμένες διαδικασίες για την αποτελεσματικότητα ανταπόκρισης και πρόληψης του φαινομένου.

Η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και η ανάγκη χρήσης πιστοποιημένων διαδικασιών.

Σωστή ενημέρωση στα παιδιά και τις οικογένειες, αλλά και στους αρμόδιους φορείς για τη λειτουργία υπαρχουσών υποδομών και εργαλείων αναζήτησης και προστασίας των παιδιών.

Η διασυνοριακή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών συνηγορίας (advocacy) σε εθνικό επίπεδο για την χρήση των υπαρχουσών συστημάτων παιδικής προστασίας και σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας.

Πηγή: newsbeast.gr

One thought on “Εξαφανισμένα προσφυγόπουλα καταλήγουν στα «αζήτητα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook