Εμφύλιος στον «Δήμο ενεργών πολιτών» | Κουρούσης κατά Βάμβουκα

εμφύλιος-στον-δήμο-ενεργών-πολιτών-124444

vamvoukas kourousis

Για «βοναπαρστιμό» και προσωπική πολιτική κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τάσο Βάμβουκα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Κουρούσης και ο κ. Γιώργος Καλλιετεράκης, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την «δημοκρατική εκλογή» του ως επικεφαλής της παράταξης και υποψηφίου Δημάρχου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το συντονιστικό του «Δήμου Ενεργών Πολιτών».

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν, αναφέρουν τα εξής:

«Ως μέλη της Παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” και του 11μελούς συντονιστικού της Οργάνου θα θέλαμε να θέσουμε στην κρίση των πολιτών ορισμένα στοιχεία :

  1. H απόφαση καθόδου του συνδυασμού “Δήμος Ενεργών Πολιτών” στις επικείμενες εκλογές στο Δήμο Χανίων με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τ. Βάμβουκα είναι απόφαση του συντονιστικού οργάνου της παράταξης και όχι ανοικτής Ολομέλειας.  Μάλιστα η σύνθεση της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν επιλεκτική αφού 2 μέλη του – μεταξύ αυτών και ο πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος – ούτε καν κλήθηκαν να συμμετέχουν!!!

  2. Για περισσότερο από ένα μήνα ο Τ. Βάμβουκας αρνιόταν πεισματικά να συγκαλέσει την ολομέλεια της παράταξης του ακόμα και όταν το ίδιο το 11μελές συντονιστικό όργανο της το αποφάσισε, μειοψηφούντος του Τ. Βάμβουκα, προκειμένου η Ολομέλεια της παράταξης να αποφασίσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές όπως:

  • Το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα δοθεί η επόμενη εκλογική μάχη.

  • Την πολιτική συμμαχιών και τον καθορισμό κριτηρίων για διεύρυνση της κίνησης και εκλογικές συνεργασίες.

  • Τις αρχές που θα διέπουν τη συγκρότηση ενός μαχητικού ριζοσπαστικού ψηφοδελτίου.

  • Τον τρόπο ανάδειξης του επικεφαλής μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες

  • Τις προτεραιότητες και τις Αρχές Διοίκησης του Δήμου στην βάση των οποίων η κίνηση θα απευθυνθεί στους δημότες ψηφοφόρους.

  1. Όσον αφορά την «νομιμότητα της εκλογής του, κατόπιν δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων», όπως αναφέρει στην δημόσια ανακοίνωση, διευκρινίζουμε ότι αυτό έγινε σε Ολομέλεια της παράταξης τον περασμένο Οκτώβριο στην οποία όμως μοναδικό θέμα Ημερήσιας διάταξης ήταν ο Απολογισμός Πεπραγμένων και όχι η εκλογή του επικεφαλής.

Σε αυτή την συνέλευση υπήρξε, από ορισμένα μέλη, έντονη κριτική για την λειτουργία της παράταξης και την παρουσία της στο Δημοτικό συμβούλιο. Τότε εντελώς συγκυριακά και αιφνιδιαστικά ο Τ. Βάμβουκας έθεσε στην συνέλευση θέμα επικύρωσης της θέσης του ως επικεφαλή της παράταξης. Σε αυτό το σημείο ο Γ. Καλλιτεράκης ως ιδρυτικό μέλος της παράταξης και εκπροσωπώντας θέση οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετούμενος επί του θέματος, αναφέρθηκε στην στήριξη της Δημοτικής παράταξης των Ενεργών Πολιτών τονίζοντας όμως ότι το θέμα του επικεφαλής παραμένει ανοικτό. Στην ουσία ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ.

Ο Τ. Βάμβουκας ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε καμία αντίρρηση στην πρότασή του και αυτό αποτελούσε ομοφωνία. Τίθεται το ερώτημα από όλους αυτούς που έκαναν κριτική και αμφισβήτησαν τη δραστηριότητα του επικεφαλή καθώς επίσης και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζε την μεγαλύτερη πολιτική συνιστώσα της Δημοτικής Παράταξης τι τέλος πάντων ψήφισαν και πιο είναι το αριθμητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Στην ουσία, σε αυτή την Ολομέλεια, σχεδόν κανείς δεν δέχτηκε ότι αυτή ήταν αρμόδια να πάρει μια τέτοια απόφαση αιφνιδιαστικά και εκτός ημερήσιας διάταξης.

  1. Επειδή οι διαδικαστικές «αλχημείες» δεν μπορούν να αποκρύψουν την πολιτική ουσία η οποία ενδιαφέρει και τη Χανιώτικη κοινωνία κρίνω σκόπιμο να αναφέρουμε και τούτο:

Ο Τ. Βάμβουκας εκλέχθηκε πριν μερικά χρόνια ως υποψήφιος Δήμαρχος μιας νέας παράταξης, ενός κινήματος πολιτών-δημοτών της πόλης μας που ως βασική επιδίωξη είχε να φέρει ένα άλλο ήθος και ύφος στην Αυτοδιοίκηση που ως έννοια ταυτίζεται με τη συμμετοχή του πολίτη στη διαχείριση των υποθέσεων της πόλης του. Για το λόγο αυτό ως βασικές αρχές της είχε την συλλογικότητα, την διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των αποφάσεων και της λειτουργίας της. Δυστυχώς κατέληξε να λειτουργεί κατά το Δημαρχοκεντρικό πρότυπο και έξω από την φιλοσοφία της παράταξης.  Δηλαδή με τη παλαιοκομματική νοοτροπία που διακρίνει το φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Αυτούς που υποστήριξαν, υπηρέτησαν ή ανέχθηκαν τη πολιτική η οποία μας οδήγησε σε αυτή τη κατάσταση. Αυτούς που μέχρι χθες κατέκρινε και σήμερα είναι έτοιμος να αγκαλιάσει.

Αυτή η φιλοσοφία δεν αφορά τους πολίτες. Μια εκλογική νίκη με αυτούς τους όρους δεν αφορά τη πόλη. Ο Δήμος Χανίων δεν γυρίζει έτσι σελίδα. Απλά θα συνεχίσει να «γράφει» στο ίδιο βιβλίο. Με την έννοια αυτή ή φιλοσοφία της κίνησης των «Ενεργών Πολιτών» συνεχίζει να υφίσταται σαν ανάγκη συλλογικής πρωτοβουλίας πολιτών που οραματίζονται την αλλαγή σελίδας στον Δήμο μας.

Ο Τ. Βάμβουκας σαν δημότης αυτής της πόλης έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Όχι όμως της κίνησης των «Ενεργών Πολιτών».

Με τους φίλους και συμπολίτες που υποστήριξαν την παράταξη δεν αισθανόμαστε αντίπαλοι. Με πάρα πολλούς από αυτούς έχουμε συναντηθεί σε πολλές προσπάθειες αλλαγής των πραγμάτων στο Δήμο και γενικότερα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ξανασυναντηθούμε με όλους όσους κατανοούν ότι οι Βοναπαρτισμοί και οι προσωπικές πολιτικές δεν μπορούν να εγγυηθούν το παραμικρό για μια προοδευτική στροφή στο Δήμο Χανίων.

Γιώργος Καλλιτεράκης

Μέλος της Δημοτικής Παράταξης Χανίων «Δήμος Ενεργών Πολιτών» και του Συντονιστικού της Οργάνου

Χαράλαμπος Κουρούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

εκλεγμένος με την Παράταξη

«Δήμος Ενεργών Πολιτών»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook