Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Εύβοια | Σκληρή μάχη των πυροσβεστών | Τεράστια οικολογική καταστροφή | Photos

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια καθώς παρά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών η πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση από το μεσημέρι του Σαββάτου εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη. Ωστόσο σήμερα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη καθώς οι νότιοι άνεμοι οδήγησαν την πυρκαγιά στα καμμένα με αποτέλεσμα να μην απειλούνται σπίτια. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 12 χωματουργικά οχήματα, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Φάνη Σπανό, οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε τρία μέτωπα: Το πρώτο στην περιοχή Φαράκλα, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά, στα Κατούνια και τη Λίμνη.

«Η φωτιά βρίσκεται πάνω από την πόλη της Λίμνης αλλά παραμένει πίσω από τα ορόσημα του γηπέδου και του σχολείου» είπε ο κ. Σπανός εξηγώντας ότι η φωτιά κατάφερε και πέρασε το μεσημέρι της Κυριακής την πλατιά αντιπυρική ζώνη που υπήρχε κοντά στην παραλιακή πόλη της Βόρειας Εύβοιας.

Άγνωστο παραμένει πάντως πώς ξεκίνησε η φωτιά με τον κ. Σπανό να δηλώνει ότι όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε κοντά στο χωριό της Φαράκλας.


Ώρες αγωνίας για τη Λίμνη
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων ήταν να μην πνεύσουν βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις φλόγες προς την πόλη.

Στη Λίμνη έχει δέσει το καπετάν Αριστείδης για προληπτικούς λόγους και εφόσον υπάρξει ανάγκη εκκένωσης της κωμόπολης.

Λόγω της νύχτας δεν μετείχαν στις προσπάθειες πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

Εν τω μεταξύ, προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρι μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η  πύρινη λαίλαπα, καθώς  εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Τόσκας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Λίμνη Ευβοίας

Στη Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη πυρκαγιά.

Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες, παρατηρήθηκε μερική αναζωπύρωση της φωτιάς.

Αποστόλου: Όλος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βόρεια Εύβοια. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, και δεδομένου της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας,θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Κάτοικοι της Λίμνης: Η φωτιά είναι πολύ κοντά, φοβόμαστε για τα σπίτια μας

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στην λίμνη Εύβοιας βλέποντας το πύρινο μέτωπο των 15 χιλιομέτρων να πλησιάζει σε σπίτια. Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η στάχτη σε συνδυασμό με τον πυκνό καπνό είναι αποπνικτική ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Όπως λένε στο protothema.gr:  «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τους καπνούς. Η φωτιά είναι πολύ κοντά και φοβόμαστε για τα σπίτια μας. Παλεύουμε μαζί με τους πυροσβέστες, αλλά δυστυχώς οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη φωτιά». 

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν τμήματα του πεζοπόρου, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διευθύνσεις εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης. Πολλοί κάτοικοι πάντως που βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει στα σπίτια τους δεν εγκαταλείπουν και παραμένουν όπως λένε στο protothema.gr «είμαστε με ένα λάστιχο στο χέρι και ρίχνουμε συνεχώς νερό. Φοβόμαστε αλλά δεν εγκαταλείπουμε ελπίζουμε να κοπάσουν οι άνεμοι».

Ένας άλλος κάτοικος που μίλησε στο protothema.gr, είπε πως «η φωτιά έχει φτάσει στο γήπεδο και στο γυμνάσιο. Δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη για εκκένωση, αλλά περιμένουμε».

Η ιδιοκτήτρια του καφενείου της περιοχής δήλωσε στο protothema.gr ότι «εδώ καιγόμαστε. Έχει φτάσει η φωτιά στο γυμνάσιο, στο ένα χιλιόμετρο απόσταση. Πετούν συνεχώς ελικόπτερα από πάνω μας και ρίχνουν νερό».

protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Όταν έμεινα έγκυος έπαθα πανικό. Η πρώτη σκέψη ήταν να ρίξω το παιδί» | Photo
Επόμενο άρθροΚρήτη | Το “κοκτέιλ ουσιών” και η σοκολάτα τους έστειλαν στη φάκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ