Διάγγελμα Τσίπρα για το Σκοπιανό σήμερα | Το απόγευμα το νέο τηλεφώνημα με Ζάεφ

διάγγελμα-τσίπρα-για-το-σκοπιανό-σήμε-701027

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να «κλειδώσει» και οριστικά η λύση στο Σκοπιανό, καθώς η Δευτέρα ήταν ημέρα ραγδαίων εξελίξεων με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την αισιοδοξία του ότι η λύση θα οριστικοποιηθεί σήμερα.

Αναλυτικότερα, διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το απόγευμα για το Σκοπιανό

Ακόμη, το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται πλέον να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ , στο θέμα της επίλυσης του Σκοπιανού εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως ο Μάθιου Νίμιτς.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν το τηλεφώνημα να πραγματοποιούταν το πρωί της Τρίτης, αλλά το τηλεφωνικό ραντεβού των δύο αντρών μεταφέρθηκε για λίγες ώρες αργότερα.

Εάν πράγματι σήμερα υπάρξει συμφωνία τότε όλα δείχνουν πως θα γίνουν συγχρονισμένες ανακοινώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια.

Επίσης θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας, όπου και θα πέσουν οι υπογραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

ΤΙ συζητήθηκε στο πρώτο τηλεφώνημα

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τελικά την πολυπόθητη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του σκοπιανού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις.

Με τη σειρά του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στο Kontra Channel μίλησε με τέτοιες διατυπώσεις  που άφησε να εννοηθεί ότι σήμερα ενδεχομένως το πρωί θα ολοκληρωθούν όλα.

«Ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ποιο από τα τρία ονόματα επιθυμεί εφόσον υπάρξει συμφωνία», αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη ενώ σε δική του συνέντευξη ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι αύριο, Τρίτη θα υπάρξει συμφωνία.

Τα κέρδη της Αθήνας

Η συμφωνία, με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στο Kontra θα περιλαμβάνει “μακεδονική γλώσσα”, αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται η σλαβική καταγωγή της και ο διαχωρισμός της από την αρχαία ελληνική.

Στο θέμα της εθνότητας και σε ότι αφορά στα διαβατήρια θα υπάρχει αναγραφή της ονομασίας που θα συμφωνηθεί, ωστόσο στις ταυτότητες που αποτελούν εσωτερικά έγγραφα της κάθε χώρας υπάρχει μια πιο διαλλακτική στάση.

Το πραγματικό κέρδος για την Αθήνα, όπως τουλάχιστον περιγράφεται από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, είναι το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε το erga omnes του νέου ονόματος και η απάλειψη των αλυτρωτικών σημείων από το Σύνταγμα της γείτονας χώρας.

Τα επόμενα βήματα

Εφόσον τις επόμενες ημέρες η βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίνει με απλή πλειοψηφία την συμφωνία τότε η ελληνική κυβέρνηση θα ανάψει το πράσινο φως για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως θα απευθύνει πρόσκληση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook