Δείτε τις 3 νέες άγνωστες αιτίες της παχυσαρκίας

Τα Ελληνόπουλα είναι γεγονός ότι είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τουλάχιστον 600.000 παιδιά και έφηβοι έχουν σπάσει το… κοντέρ της ζυγαριάς, ξεπερνώντας το φυσιολογικό εύρος τους βάρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.

Η όποια απώλεια βάρους θα πρέπει να βασιστεί στη σωστή διατροφική εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Πρώτο και βασικότερο βήμα είναι η διαμόρφωση ενός καταλληλότερου περιβάλλοντος για το παιδί, διαδικασία η οποία απαιτεί σε πρώτη φάση τη στροφή ολόκληρης της οικογένειας προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά τρόφιμα και πως η απαγόρευση αντενδείκνυται.

Το κακό πρόγραμμα διατροφής, το άστατο ωράριο φαγητού αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριοότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που “φορτώνουν” τα παιδιά με περιττά κιλά αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες του κακού. Μάλιστα, τρεις νέες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν “άγνωστους” παράγοντες κινδύνου: τις λοιμώξεις όταν κανείς ήταν ακόμη βρέφος, την έλλειψη ύπνου και τις σχολικές διακοπές.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Ντε-Κουν Λι του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 260.000 νεογέννητα σε βάθος 16 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι λοιμώξεις που συνέβησαν κατά τη βρεφική ηλικία -και όχι τόσο η λήψη αντιβιοτικών- αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.Οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς και τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν τις μικροβιακές κοινότητες στο έντερο των μικρών παιδιών και αυτό έχει πολλαπλές αλυσιδωτές επιδράσεις στον μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά που διαγνώσθηκαν με λοίμωξη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, χωρίς να πάρουν αντιβιοτικά, είναι κατά μέσο όρο περίπου 25% πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκα αργότερα, σε σχέση με όσα δεν πέρασαν λοιμώξεις. Όσο περισσότερες λοιμώξεις πέρασε ένα παιδάκι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Αντίθετα, η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος δεν αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Γκέρντα Ποτ του King’s College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα κλινικής διατροφολογίας “European Journal of Clinical Nutrition”, αξιολόγησε (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 11 ερευνών σχετικά με την επίπτωση του ύπνου στο πάχος. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που στερούνται τον αναγκαίο ύπνο, καταναλώνουν την ημέρα, κατά μέσο όρο, 385 περισσότερες θερμίδες (ισοδυναμούν με περίπου πέντε φέτες ψωμί) και έτσι τείνουν να παχύνουν. Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία τείνουν να τρώνε περισσότερα λιπαρά.

Η τρίτη έρευνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πολ φον Χίπελ του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Obesity” (Παχυσαρκία), ανέλυσε στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 18.170 παιδιών στις ΗΠΑ, από την αρχή του νηπιαγωγείου, έως το τέλος της δευτέρας δημοτικού. Διαπιστώθηκε ότι όλες σχεδόν οι αυξήσεις στο βάρος των παιδιών συνέβησαν όχι κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, αλλά στα ενδιάμεσα διαστήματα των σχολικών διακοπών. Αντίθετα, στη διάρκεια των σχολικών ετών, ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έμεινε σταθερός, ενώ των παχύσαρκων σημείωσε ελαφρά μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση του βάρους παρατηρείται τα καλοκαίρια.

Πηγή: govastileto.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ