Γιατί τα αδέρφια διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους;

γιατί-τα-αδέρφια-διαφέρουν-τόσο-πολύ-μ-197340

paidiaΤα αδέρφια είναι παιδιά ίδιων γονιών, μένουν στο ίδιο σπίτι και έχουν περίπου τις ίδιες εμπειρίες. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές τα αδέρφια δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους και οι χαρακτήρες του είναι τελείως διαφορετικοί. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα αδέρφια μπορεί να έχουν πάνω κάτω την ίδια καθημερινότητα και κοινές εμπειρίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δέχονται τις επιρροές από το περιβάλλον τους με τον ίδιο τρόπο. Το κάθε παιδί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και την δική του προσωπικότητα, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια από πλήθος παραγόντων, όπως μπορεί να είναι το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών ή το βιοτικό επίπεδο. Σημαντικό επίσης ρόλο φαίνεται να παίζει η σύνθεση της οικογένειας και η σειρά που έχει γεννηθεί το κάθε παιδί.

Πριν από 50 περίπου χρόνια είχε γίνει μία μεγάλη έρευνα από κάποιους παιδοψυχιάτρους. Για τριάντα χρόνια παρατηρούσαν την κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη 133 παιδιών ξεκινώντας από την ημέρα της γέννησής τους. Το πόρισμα της έρευνας ήταν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τους.

Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές στη συμπεριφορά και στο χαρακτήρα των παιδιών σας και ενδεχομένως να έχετε αντίστοιχη πείρα από τα δικά σας αδέρφια! Αυτό το οποίο πρέπει να κάνετε σαν σωστός γονιός είναι να μην κάνετε διακρίσεις και να σέβεστε την προσωπικότητα και τις ιδιομορφίες τους. Εξοπλίστε τα με τα κατάλληλα εφόδια για να «χτίσουν» το χαρακτήρα τους και τότε να είστε σίγουρη ότι θα μεγαλώσετε «σωστά» παιδιά!

Πηγή: mothersblog.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook