Γιατί καταργήθηκε ο πυροβολισμός εκκίνησης στους αγώνες στίβου

γιατί-καταργήθηκε-ο-πυροβολισμός-εκκ-163249

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, «μπαμ»! Είναι οι λέξεις που ακούνε οι αθλητές στις εκκινήσεις σε Αγώνες Στίβου. Το περίφημο «μπαμ» εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις ήταν ο περίφημος ήχος από το πιστόλι που είχε ο αφέτης και έδινε το σύνθημα της εκκίνησης.Τα τελευταία χρόνια όμως αν και ο ήχος παρέμεινε ο ίδιος, το σύστημα που τον αναπαράγει δεν είναι το ίδιο καθώς το πιστόλι αντικαταστάθηκε από ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ το 2010, το σήμα εκκίνησης δεν δινόταν από όπλο, αλλά από μια ηλεκτρονική συσκευή, γνωστή και ως «e-gun» της ελβετικής εταιρείας Omega. Αυτό το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα έχει σχεδόν πανομοιότυπο ήχο με αυτόν που έκανε το πιστόλι, ενώ εκπέμπει και μία φωτεινή λάμψη σε αντικατάσταση του καπνού, διατηρώντας ένας μέρος της παράδοσης.

Η απόφαση να χρησιμοποιείται πλέον αυτή η μέθοδος για την εκκίνηση είναι προς όφελος των αθλητών αφού ο ήχος αναπαράγεται άμεσα σε ηχεία που τοποθετούνται πίσω από το σημείο εκκίνησης. Παλιότερα οι αθλητές που ήταν πιο κοντά στο όπλο είχαν το πλεονέκτημα να το ακούν πιο γρήγορα. Παράλληλα πάντα υπήρχε ο κίνδυνος το όπλο εκκίνησης να μετατραπεί σε όπλο με αληθινά πυρά και να προκληθούν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Πώς λειτουργούσε το πιστόλι εκκίνησης

Το περίφημο πιστόλι εκκίνησης ήταν συνήθως ένα περίστροφο με άσφαιρα φυσίγγια, τα οποία όμως ήταν γεμισμένα με σκόνη προκειμένου να παράγουν ένα σύννεφο λευκού καπνού δίνοντας μία πιο ρεαλιστική εικόνα πυροβολισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook