Γιατί η πολλή δουλειά βλάπτει και εσένα και το… αφεντικό!

Τι συμβαίνει όταν εργαζόμαστε ασταμάτητα; Αποδίδουμε χειρότερα κι από έναν… μεθυσμένο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας δείχνουν ότι, πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παγκοσμίως 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν κάθε πρωί για να πάνε στην δουλειά.

Το στρες και η κούραση των εργαζομένων που το παρακάνουν έρχονται να μειώσουν την παραγωγικότητα αλλά και το κέφι τους για εργασία.

Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι απογοητευτικό, όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του την σχετική έρευνα.

Όσοι εργάζονται ασταμάτητα είναι εκτός από κουρασμένοι κακοδιάθετοι αλλά και ευεπίφοροι σε ατυχήματα.

Η εξάντληση των εργαζομένων-πολλοί εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα- είναι το βασικό χαρακτηριστικό της επονομαζόμενης «κουλτούρα εργασίας μακράς διάρκειας». Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι υπερωρίες μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων καθιστώντας τους και λιγότερο υγιείς.

Μελέτη που ανέλυσε τα αρχεία εργασίας στις ΗΠΑ τα τελευταία 13 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «στις θέσεις εργασίας με υπερωρίες οι εργαζόμενοι διατρέχουν κίνδυνο να τραυματιστούν κατά 61% υψηλότερο σε σχέση με τις θέσεις εργασίας που δεν έχουν υπερωρίες».

Εάν, για παράδειγμα, από τις 8 το πρωί που ξυπνάει κανείς εργάζεται κανείς ασταμάτητα επί 17 ώρες, τότε η απόδοσή του θα είναι χειρότερη από κάποιον που έχει καταναλώσει πάνω από δύο μεγάλα ποτήρια μπύρας. Και εάν μείνει ξύπνιος μέχρι τις 5 το πρωί, τότε η απόδοσή του θα είναι ίδια με με αυτόν που έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπτό όριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Δημήτρη, κάτι έπαθε το παιδί…»: Το συγκλονιστικό αντίο στον 25χρονο Νικόλα από τον θείο του
Επόμενο άρθροΈπεσε «ξύλο» σε δημοτικό συμβούλιο | Video