Βρέθηκε ομαδικός τάφος στο Βαγιαδολίδ από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου

Και νέο μακάβριο εύρημα εντόπισαν στο Βαγιαδολίδ Ισπανοί αρχαιολόγοι, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και τη δικτατορία του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο. Πρόκειται για λείψανα σε ομαδικό τάφο, με ορισμένους από τους σκελετούς να έχουν ακόμη στα πόδια τους σαπισμένες δερμάτινες μπότες.

Οι εκταφές αυτές, σε ένα κοιμητήριο στην πόλη της κεντρικής Ισπανίας, έγιναν ενώ εντείνονται οι προσπάθειες εθελοντών και οργανώσεων των θυμάτων να ρίξουν φως στο αιματοβαμμένο παρελθόν της χώρας και να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες, οι οποίες ακόμη και σήμερα ψάχνουν συγγενείς τους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι στιγμής, από τον Απρίλιο του 2016, έχουν εντοπιστεί και ανασκαφεί τέσσερις ομαδικοί τάφοι στο Βαγιαδολίδ. Συνολικά βρέθηκαν 228 λείψανα. Οι τάφοι αυτοί πιστεύεται ότι είναι κάποιοι από τους 2.000 ομαδικούς τάφους που υπάρχουν σε όλη την Ισπανία και χρονολογούνται από τον εμφύλιο.

Οι ιστορικοί υπολογίζουν ότι έως και 500.000 μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές. Μετά τη λήξη του πολέμου δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι του καθεστώτος εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν.

«Ελπίζω ότι από την ιατροδικαστική εξέταση θα βρούμε ποιοι ήταν», οι άνθρωποι αυτοί, είπε ο Χούλιο δελ Όλμο που συμμετείχε στις ανασκαφές. Την εκταφή χρηματοδότησαν εν μέρει οι τοπικές αρχές του Βαγιαδολίδ.

Μια άλλη, μικρότερη ανασκαφή έγινε στο χωριό Ουέσκα, κοντά στη Σαραγόσα, στη βόρεια Ισπανία, κατόπιν αιτήματος ενός άνδρα που αναζητά έναν θείο του. Εκεί βρέθηκαν δύο λείψανα.

Η 30ή Αυγούστου έχει κηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Εξαφανισθέντων.

Πηγή: newsbeast.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΝτύθηκαν καλόγριες για να ληστέψουν τράπεζα
Επόμενο άρθροTα νέα λαβράκια των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ