Βατικανό: «Θα αφορίζονται στο εξής μαφιόζοι και διεφθαρμένοι»

βατικανό-θα-αφορίζονται-στο-εξής-μαφ-513986

Ειδική επιτροπή του Βατικανού εξετάζει τη δυνατότητα να επισημοποιηθεί, με γραπτή απόφαση, ο αφορισμός μαφιόζων και διεφθαρμένων. «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου δεν μπορεί ποτέ να ποδοπατηθεί. Κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητεί και να δημιουργεί εμπόδια», δήλωσε ο αφρικανός καρδινάλιος από την Γκάνα, Πίτερ Τούκσον, ο οποίος προΐσταται της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας.

Τις περασμένες ημέρες, στην Αγία Έδρα πραγματοποιήθηκε συνέδριο, στο οποίο και συζητήθηκε το όλο θέμα. Στο συνέδριο, με τη συμμετοχή και σειράς δικαστικών, τονίσθηκε ότι τόσο η διαφθορά, όσο και η δράση των μαφιόζων αντιβαίνουν στις αρχές αλληλέγγυας και χρηστής συμπεριφοράς τις οποίες στηρίζει και διαδίδει η Εκκλησία. Ο πάπας Φραγκίσκος έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα, άλλωστε, χωρίς περιστροφές, ότι «η διαφθορά βρωμά» και έχει πει ξεκάθαρα, σε ομιλίες του, ότι οι μαφιόζοι δεν ανήκουν, σε καμία περίπτωση, στην κοινότητα των χριστιανών.

Το θέμα, όμως, είναι και κατά πόσον οι θέσεις αυτές μπορούν να συμπεριληφθούν σε γραπτή απόφαση, η οποία να περιέχει έναν επίσημο αφορισμό. Ειδικοί του εκκλησιαστικού δικαίου αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει, οπωσδήποτε, μια σειρά από δυσκολίες πρακτικής φύσεως. Για παράδειγμα, για να τεθεί ένα άτομο οριστικά έξω από τη ζωή και τις δράσεις της Καθολικής Εκκλησίας, θα πρέπει να διαθέτει, κανείς, ουσιαστικές και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις.

Και αυτές θα μπορούσαν να προέλθουν, πιθανότατα, μόνον από μια οριστική καταδίκη των ανωτάτων δικαστηρίων των διαφόρων χωρών. Ενώ οι όλες προσπάθειες προς υιοθέτηση μιας οριστικής λύσης συνεχίζονται, ανακοινωθέν της Αγίας Έδρας υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η καταπολέμηση των διαφόρων μαφιών και της διαφθοράς δεν είναι μόνον μια υπόθεση νομιμότητας, αλλά και πολιτισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook