Βάρβαρη συμπεριφορά οδηγού του Αστικού ΚΤΕΛ σε βάρος Χανιώτη με κινητικά προβλήματα

Μια σοβαρή καταγγελία διατυπώνει με επιστολή του στο zarpanews.gr συμπολίτης μας , η οποία αφορά αχαρακτήριστη συμπεριφορά σε βάρος του από οδηγό του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταγγέλλων είναι και άτομο με αναπηρία κατά ποσοστό 67% με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Η επιστολή καταγγελία που έστειλε ο συμπολίτης μας στο zarpanews.gr έχει ως εξής:

«Επιστολή – Καταγγελία

Προς το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων

κ. Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου:

Στις 23 τρέχοντος μηνός ημέρα Τρίτη και περί ώρα 10.30, στην αστική γραμμή Χαλέπα – Εργατικές Κατοικίες που εκτελούσε το λεωφορείο με αριθμό 11, συνέβει το εις βάρος μου παρακάτω περιστατικό το οποίο χαρακτηρίζω αγενές, βάρβαρο, ανάλγητο και ρατσιστικό:

Πριν αναφερθώ στο περιστατικό σας ενημερώνω ότι είμαι ανάπηρος (ημιπληγικός) κατά ποσοστό 67% με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Επιβιβάστηκα στο λεωφορείο, με σχετική δυσκολία πρόσβασης αφού έχει ΤΡΙΑ σκαλιά στην πύλη εισόδου, απο την στάση των Δικαστηρίων. Με το ελεύθερο χέρι μου (στο άλλο κρατώ μπαστούνι) πρότεινα στον οδηγό το εισιτήριο απο το οποίο αφαίρεσε το μισό τηρώντας την κανονικότητα.

Φτάνοντας στον προορισμό μου (στάση λίγο μετά το σούπερ-μάρκετ Lidl στην οδό Προφήτη Ηλία) πάτησα το κουδούνι για να σταματήσει το λεωφορείο. Ο οδηγός, ο οποίος κουβέντιαζε με hands free στο κινητό δεν αντιλήφθηκε – προφανώς – το ηχητικό μήνυμα αναγκάζοντας με, λίγα μέτρα μετά τη στάση, να τονίσω σε έντονο ύφος: “Σας παρακαλώ εδώ στάση!!”. Το λεωφορείο αφού σταμάτησε σηκώθηκα απο το πρώτο στα ΔΕΞΙΑ μονό κάθισμα και πήρα θέση με αργές κινήσεις –  αφού είμαι ημιπληγικός – για αποβίβαση. Ο οδηγός είχε ανοίξει το ΑΡΙΣΤΕΡΟ φύλλο της πόρτας εισόδου αναγκάζοντάς με με παρακλητικό ύφος, να του απευθύνω την έκκληση: “Σας παρακαλώ μου ανοίγετε το άλλο φύλλο;” Προς έκπληξή μου πήρα την εξής απάντηση απο τον οδηγό: “Γιατί δεν κατεβαίνεις απο την άλλη μεριά (αριστερή) αφού είναι ανοιχτή;” Και συνέχισε προς εμένα, με το ίδιο ειρωνικό και προκλητικό ύφος: “Δεν χρειάζεται  και πολύ μυαλό για να το καταλάβεις, κάπου-κάπου πρέπει να δουλεύει το μυαλό!!!.  Η απάντησή μου ήταν άμεση: “Εχετε απόλυτο δίκιο, η παραίνεσής σας αφορά όλους και όχι μόνο εμένα!!!”. Ελπίζω, αν και δεν το πιστεύω λόγω έλλειψης ευθιξίας και πολιτισμού εκ μέρους του, να κατάλαβε ότι τον αφορούσε άμεσα.

Θεωρώ την εις βάρος μου λεκτική επίθεση του οδηγού ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ και ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΗ αφού εμμέσως πλήν σαφώς μου καταλόγισε και ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ αναπηρία, ΑΝΑΛΓΗΤΗ αφού δεν συμπονά, δεν κατανοεί και δεν διευκολύνει ένα άτομο ΑμεΑ, ΒΑΡΒΑΡΗ γιατί δείχνει έλλειψη πολιτισμού  και ευαισθησίας, ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΗ   αφού με πρόσβαλε βάναυσα.

Όμως, οφείλω ως αντιδιαστολή, να εξάρω την συμπεριφορά των άλλων οδηγών λεωφορείων στην συγκεκριμένη γραμμή αφού είμαι τακτικός επιβάτης, την οποία χαρακτηρίζω ανθρώπινη, ευαίσθητη, ευγενική όπως αρμόζει στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Τελειώνοντας θα σας υπενθυμίσω την επιταγή του ελληνικού Συντάγματος αλλά και την Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: “Οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια!!!”

Θα περιμένω με ζωηρό ενδιαφέρον να πληροφορηθώ την θέση  του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ, αν συμφωνεί δηλαδή με παρόμοιες συμπεριφορές  ή αν τις καταδικάζει, ανοιχτά και δημόσια. Είναι πολύ σημαντικό να πληροφορηθεί, υπεύθυνα, το επιβατηγό κοινό ότι παρόμοιες συμπεριφορές είναι μεμονωμένες και ως εκ τούτου καταδικαστές και δεν μπορούν να αμαυρώσουν, να καταστρέψουν και να σπιλώσουν την φήμη  μιας επαγγελματικής τάξης.

Επίσης θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις της κ. Αμαλίας Μπασιάς ως προέδρου του Σωματείου ΑμεΑ Χανίων.

Ανδρέας Σπανουδάκης»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ