Από τα ιδανικά στα δανεικά

από-τα-ιδανικά-στα-δανεικά-258717

Αυτός ο τίτλος περιγράφει τη ραγδαία μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κόμμα που προεκλογικά αναφερόταν στα ιδανικά της Αριστεράς, ως κυβέρνηση μετατρέπει το «Οχι» του λαού σε «Ναι», υπογράφοντας μαζί με τα «μνημονιακά κόμματα» μια ακόμα συμφωνία – μνημόνιο ενδυνάμωσης του νεοαποικιακού καθεστώτος εξάρτησης από ΕΕ και ΔΝΤ. Με διαδικασίες fast track, «ψήφισης» των προαπαιτουμένων του μνημονίου που συνιστούν κατάργηση του κοινοβουλίου και της αστικής δημοκρατίας. Μέσα στην ίδια τη συμφωνία περιέχονται αυτολεξεί τα παρακάτω: «Η κυβέρνηση οφείλει να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλη τη νομοθεσία στους σχετικούς τομείς, με επαρκή χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή». Η αποδοχή μιας τέτοιας δήλωσης υποταγής καταρρακώνει κάθε έννοια κυριαρχίας και αποτελεί τον ορισμό της υποτέλειας.

Το «Αριστερό» Τρίτο Μνημόνιο (ΑΤΜ) φέρνει τον λαό αντιμέτωπο με νέα βάρβαρα μέτρα με τη σφραγίδα μιας Αριστεράς που ξεπουλάει ιδανικά για τα δανεικά με την παράδοση της χώρας στους δανειστές – ιμπεριαλιστές, ενώ το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ. Η δημόσια περιουσία εκποιείται. Ο Φορέας Ιδιωτικοποίησης (Greek Assets Fund) για τη συλλογή 50 δισ. ευρώ θα αποτελέσει βασικό εργαλείο γι’ αυτόν τον στόχο. Τα όποια επιχειρήματα για «αναγκαίο συμβιβασμό» δεν μπορούν να πείσουν τους Αριστερούς που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, γιατί αναπαράγουν πανομοιότυπα τον ίδιο εκβιασμό που χρησιμοποιήθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Για μια ακόμα φορά στήθηκε μια προπαγανδιστική επιχείρηση εκβιάζοντας τον λαό με την απειλή του Grexit και της χρεοκοπίας.

Ολα αυτά είναι αντιγραφή των πιο συντηρητικών θέσεων για τον μονόδρομο των μνημονίων, τον «ευρωπαϊκό μονόδρομο», το «τέλος της ιστορίας» που σημαίνουν υποταγή και συνδιαχείριση του καπιταλισμού. Οι «κόκκινες γραμμές», το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το «σκίσιμο των μνημονίων» αποδείχτηκαν μέσα χειραγώγησης του λαού, εφαλτήριο ανόδου στην εξουσία, γι’ αυτό σβήστηκαν εν μιά νυκτί μπροστά στον οδοστρωτήρα της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ. Η μόνη «κόκκινη» γραμμή που υπερασπίστηκε η κυβέρνηση ήταν να μην περάσουν τα σχέδια για «αριστερή παρένθεση». Μόνο που έτσι η Αριστερά μπαίνει σε παρένθεση και πολλά εισαγωγικά, αλλά αυτοί που εκποιούν τις αξίες της παραμένουν στην κυβέρνηση. Οταν η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός, τότε η Αριστερά γίνεται παρένθεση σκορπώντας την απογοήτευση και την ιδεολογική σύγχυση.

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καββαδίας για το ‘Έθνος»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook