Απόλυτη αποθέωση του Κώστα Γαβρά στις Κάννες! | Photos

απόλυτη-αποθέωση-του-κώστα-γαβρά-στις-250064

gavrasΚαταχειροκροτούμενος ο Costa-Gavras. Όπως τον φωνάζουν στην Γαλλία. Όρθιοι όλοι στη μεγάλη Salle Bunuel επευφημούσαν τον δημιουργό του «Z». Της ταινίας που γύρισε το 1968, που βραβεύτηκε με Όσκαρ και που ξεσήκωσε τις συνειδήσεις, όλης της Οικουμένης, εναντίον της Χούντας!

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε η τιμητική βραδιά για τον Γαβρά. Το μοναδικό τιμώμενο πρόσωπο στην παράλληλη εκδήλωση των «κλασικών ταινιών». Με αφορμή την ψηφοποίηση της ταινίας. Για λογαριασμό της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Πού τέτοια πράγματα εν Ελλάδι. Εντελώς άγνωστα.

costas6Τον υποδέχτηκε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φερμό. Και τον υποδέχτηκε ως «πορτέ ντε μομουάρ». Σα να λέμε «που φέρνει την μνήμη». Που πρέπει «οπωσδήποτε να γράψει τα απομνημονεύματά του».

Ο Γαβράς αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη τριών παραγόντων που έκαναν πραγματικότητα το γύρισμα του «Ζ». Δηλαδή το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο Ζακ Περέν (ως παραγωγός αλλά και πρωταγωνιστής σε ρόλο ρεπόρτερ που αποκαλύπτει τους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη) και το κράτος της Αλγερίας. Που όχι μόνο φιλοξένησε το συνεργείο αλλά διευκόλυνε και επέτρεψε το γύρισμα της ταινίας στην Αλγερία.

costas5«Οι ηθοποιοί» υπογράμμισε ο Γαβράς «δεν πληρώθηκαν και όσοι πληρώθηκαν πήραν ελάχιστα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, η Μισέλ Ρε (σύζυγος και παραγωγός των ταινιών του Γαβρά), ο διευθυντής της Γαλλικής Ταινιοθήκης και ο διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο Τάσος Μπουλμέτης.

costas4Οι περισσότεροι συνεργάτες και ηθοποιοί εκείνης της θρυλικής ταινίας, έχουν «εγκαταλείψει». Εκτός από Ζαν Λουί Τρεντινιάν (υποδύεται τον Σαρτζετάκη), τον Ζακ Περέν και φυσικά την δική μας Ειρήνη Παππά!

costas3protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook