Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική για τη Novartis

Αποχώρησαν από τις εργασίες της προανακριτικής για τη Novartis οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να κληθούν στην προανακριτική τα εννέα πολιτικά πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί προκειμένου να καταθέσουν τη γνώμη τους για το εάν είναι αρμόδια ή όχι να τους ελέγξει.

Ακόμα, διαμαρτύρονται για τη μη κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων.Χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης κατήγγειλε τη συμπολίτευση ότι με την μη κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων αποδεικνύει ότι δεν θέλει να ρίξει φως στην υπόθεση. Εν συνεχεία, επανέλαβε τις αιτιάσεις για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Πρώτη αποχώρησε η ΝΔ και ακολούθησαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Ευθείες βολές εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την αποχώρησή τους από την Προανακριτική για την υπόθεση της Novartis, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος

Σε δήλωσή του, κατηγορεί τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσηςστην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για “προσχηματική αποχώρηση” ενώ θυμίζει πως “το έργο της επιτροπής, προς το παρόν, είναι η διερεύνηση του θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων“.

Ακόμα, εξηγεί πως τα αιτήματα για κλήτευση των μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά καθώς η “πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο”.

  • Είχαν προαναγγείλει αποχώρηση

Λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS, ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προέβη σε δημόσια δήλωση/προειδοποίηση προς την πλειοψηφία της επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ):

«Στην προανακριτική επιτροπή για τη NOVARTIS έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να έχει πλήρεις αρμοδιότητες για να εξετάσει την υπόθεση. Στην προηγούμενη συνεδρίαση καταθέσαμε έγγραφο αίτημα, στον προγραμματισμό μας, να καλέσουμε τον κ. Φρουζή να δώσει εξηγήσεις για όλα τα θέματα τα οποία άπτονται αυτής της υπόθεσης καθώς και άλλους μάρτυρες και ζητάμε από την πλειοψηφία αυτό να γίνει αποδεκτό έτσι ώστε να τελειώνουμε με τις συζητήσεις περί αρμοδιότητας, γιατί η επιτροπή έχει αρμοδιότητα, και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης», τόνισε και συνέχισε λέγοντας:

«Εάν δεν το κάνουν δεκτό, για εμάς είναι πλέον επιλογή να μην συμπράξουμε, να μη νομιμοποιήσουμε καμία συζήτηση ή παρελκυστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και αυτό το οποίο ζητάμε σήμερα είναι ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει αυτό δεκτό, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- να καταγγείλουμε επίσης την παρελκυστική τακτική έτσι να περνάνε οι συνεδριάσεις χωρίς να κάνουμε τίποτα, και θα αποχωρήσουμε από την προκαταρκτική επιτροπή, καταγγέλλοντας τελικά τη σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση εδώ και κάποιες εβδομάδες».Η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι υιοθέτησαν την ίδια στάση.

«Η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι «ενώ αυτή η συζήτηση εκκρεμεί, βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν επειδή τα αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά». «Η δήλωσή τους είναι απολύτως προσχηματική διότι η συζήτηση συνεχίζεται και έχουμε μάλιστα δηλώσει ότι όποια αποδεικτικά μέσα εισφέρονται, κρατούνται για τη συνέχεια, με την απόφαση μας για το θέμα της αρμοδιότητας», είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και τόνισε ότι πλέον είναι σαφές πως «εάν πρώτα η επιτροπή εξέταζε τις αποδείξει και μετά έκρινε την αρμοδιότητα, θα είχε μπει όλο το θέμα ανάποδα». «Αν προκύψει αρμοδιότητα της Βουλής, σημαίνει ότι η Βουλή κρατά την υπόθεση, κάνει αποδείξεις, και πάντως καταλήγει οπωσδήποτε στην αποσβεστική προθεσμία και στην παραγραφή των εγκλημάτων για τα οποία έχει γίνει το διαβιβαστικό από την εισαγγελία. Εάν η Βουλή κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια όπου εκεί γίνεται διαλεύκανση, και ανάκριση, και δίκη και οι αθώοι αθωώνονται και οι ένοχοι καταδικάζονται», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι «διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη. Δεν λέμε ότι η πολιτική μας είναι να τα στείλουμε όλα στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική μας είναι να τα κάνουμε όλα σωστά», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

  • Δρίτσας: Αυτή η επιτροπή θα γράψει ιστορία

«Στις συνεδριάσεις μέχρι τώρα όλοι μα όλοι συνεισέφεραν, και αυτά που κατεγράφησαν σε αυτή την επιτροπή μέχρι τώρα να είστε βέβαιοι ότι θα είναι πλούτος, νομολογιακός και ίσως και νομοθετικός για το μέλλον. Ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, έχει γίνει επί τη βάση της εντολής την οποία αυτή η επιτροπή πήρε από την Ολομέλεια της Βουλής», είπε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας.

«Οι αποφάσεις της επιτροπής δεν αποτελούν μέρος ενός σχεδίου σκοπιμότητας. Αποτελούν μέρος ενός σχεδίου ευθύνης. Αυτή η επιτροπή θα γράψει ιστορία και θα ανοίξει το δρόμο ώστε με αυτό το πλέγμα που έχει καθορίσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86 του Συντάγματος και όλες οι διαδικασίες να αποτελέσουν παρελθόν για το δημόσιο βίο της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

  • ΝΔ: Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της σκευωρίας

Από τη ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακόπτουν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Παράλληλα κατήγγειλε ότι σήμερα συνέβη το πρωτοφανές, η μειοψηφία να ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι η στάση αυτή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι τα αδικήματα πρέπει να εξεταστούν και γι΄ αυτό πρέπει να κληθούν μάρτυρες στην επιτροπή. Ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε ότι η στάση της πλειοψηφίας συνιστά νομικό παράλογο, ευτελισμό της διαδικασίας και παραβίαση των δικονομικών κανόνων και το αποτέλεσμα θα είναι να παραμένει η λάσπη για τα πολιτικά πρόσωπα.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι αποχωρεί από την επιτροπή γιατί δεν θέλει να γίνει μέρος αυτής της κωλυσιεργίας που γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει την ευθανασία της επιτροπής μέσω Θήβας». Είπε ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρει την επιτροπή ποσώς η γνώμη των δέκα πολιτικών προσώπων για το ένα έχει αρμοδιότητα ή όχι. «Εάν η κυβέρνηση έδινε βάρος στη γνώμη των δέκα, δεν θα τους παρέπεμπε σε προανακριτική», είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι το Ποτάμι αποχωρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει φόντο σε αυτό το φτηνό πολιτικό κόλπο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ