Απίστευτο! Δείτε πόσο αξίζουν τα… χρήματα που δεν έγιναν ποτέ ευρώ!

απίστευτο-δείτε-πόσο-αξίζουν-τα-χρήμ-519363

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η αποκλειστική κυκλοφορία του ευρώ. Κι όμως τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα που δεν αντηλλάγησαν ποτέ με τραπεζογραμμάτια του κοινού νομίσματος, ανέρχονται σε αρκετά δισ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότερα από 15 δισ. ευρώ παλιών χαρτονομισμάτων και κερμάτων στις χώρες της ευρωζώνης δεν παραδόθηκαν ποτέ από τους κατόχους τους ώστε να μετατραπούν σε ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο κόστος των εισαγωγών της Λετονίας. Τουλάχιστον το 50% αυτών των χρημάτων που το πρακτορείο χαρακτηρίζει «κρυμμένο θησαυρό» βρίσκονται στη Γερμανία – μια χώρα που αγαπά πολύ το ρευστό -0 παρά το γεγονός ότι υιοθέτησε το κοινό νόμισμα τουλάχιστον μια δεκαετία πριν τα νεότερα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Λετονία και η Λιθουανία.

soffa

Περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας αυτών των νομισμάτων είναι πλέον χωρίς καμιά αξία, καθώς 12 κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει να κάνουν ανταλλαγές. Η προθεσμία για την ανταλλαγή εθνικών νομισμάτων με ευρώ έχει εκπνεύσει σε Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Ελλάδα. Οι Γερμανοί δεν έχουν λόγο να βιάζονται, καθώς η Bundesbank έχει ανακοινώσει ότι θα ανταλλάζει επ’ αόριστον «απεριόριστες ποσότητες» γερμανικών μάρκων, ενώ, αντιθέτως, η Τράπεζα της Πορτογαλίας σταμάτησε να ανταλλάσσει νομίσματα στα τέλη της χρονιάς που υιοθετήθηκε το ευρώ, καθιστώντας έτσι χωρίς αξία το 48% των εσκούδος.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθεσμίες ανταλλαγής που τέθηκαν στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς πολίτες. Η Τράπεζα της Ιταλίας έλαβε εντολή να εξαγοράσει λίρες αξίας 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, μετά από σωρεία παραπόνων που εξέφρασαν στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ότι η Κεντρική Τράπεζα άλλαξε κατά τρεις μήνες την προθεσμία που είχε τεθεί το 2011.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook