Ανοίγουν οι φάκελοι πολιτικών φρονημάτων | Ποιοι θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων ώστε «δικαιούχοι», καθώς και ερευνητές και ιστορικοί να αποκτήσουν, υπό προϋποθέσεις, πρόσβαση στα τεκμήρια αυτά.

Σύμφωνα με το πληροφορίες του «Βήματος» οι περίπου 2.100 – 2.500 φάκελοι που διατηρήθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως θα ανοιχτούν προκειμένου να αποκτήσουν να γίνουν προσιτοί στους ενδιαφερομένους

Έχει ήδη καθορισθεί τηλεφωνικός αριθμός αλλά και e-mail ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται για το αν φάκελοι πολιτικών φρονημάτων που αφορούν στους ίδιους ή σε συγγενείς τους διατηρήθηκαν. Στη συνέχεια θα μπορούν με αίτηση να τους δουν.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση της απόφασης για το «άνοιγμα» των φακέλων, έχει «κλείσει» τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο θα ενεργοποιήσει άμεσα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες. Επίσης, στον ιστότοπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει ειδικό «παράθυρο» με καταχώριση που θα περιλαμβάνει πληροφορίες και υλικό αναφορικά με τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων.

Η αίτηση για την πρόσβαση σε φακέλους θα γίνεται ταχυδρομικώς ή μέσω e-mail, ενώ θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για την εξασφάλιση του σεβασμού ιδιαιτέρως ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων τα οποία οι φάκελοι περιέχουν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δουν αντίγραφα των τεκμηρίων – όχι τον ίδιο το φάκελο και τα αυθεντικά έγγραφα, καθώς, όπως έλεγαν από το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη φθορά.

Οι συγγενείς αλλά και οι ερευνητές θα κανονίζουν με την αρμόδια υπηρεσία ημέρα και ώρα κατά την οποία θα γίνεται η επίσκεψη στομ χώρο όπου θα δουν τα στοιχεία. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για χώρο που θα διατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο στη λεωφόρο Μεσογείων.

Στους/στις συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφ’ όσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης. Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον. Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή/και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.

iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕικόνες καταστροφής στη Βόρεια Καρολίνα από τον τυφώνα Μάθιου | Photos
Επόμενο άρθροΞενοδοχεία “φιλικά προς τους ποδηλάτες” τώρα και στην Κρήτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ