Ανησυχία εκφράζει η Κύπρος για μεταφορές προσφύγων από κυκλώματα Τούρκων διακινητών

ανησυχία-εκφράζει-η-κύπρος-για-μεταφο-494527

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, για κυκλώματα Τούρκων σεσημασμένων που διακινούν Σύρους πρόσφυγες στα παράλια της Κύπρου. Αφορμή αποτέλεσε η νέα άφιξη με πλοιάριο από τα τουρκικά παράλια 93 Σύρων προσφύγων στην περιοχή του Κάτω Πύργου.

Μιλώντας σε κυπριακό κανάλι, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για «ελεγχόμενη και στοχευμένη ροή προσφύγων προς την Κυπριακή Δημοκρατία» και σημείωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα θα επιχειρήσουν να στείλουν στην Κύπρο άλλους επτακόσιους πρόσφυγες.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι αρχές είναι σε θέση να διαχειριστούν το ζήτημα, δεδομένου ότι η ροή θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Τόνισε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά στο επάκρον όλες τις συμφωνίες στην προσφυγική κρίση και θέλει να βοηθήσει, αλλά, είπε, «είναι ημικατεχόμενο νησί και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στείλει μηνύματα ότι η Κύπρος αποτελεί προσκλητήριο».

Ανάμεσα στους 93 Σύρους ήταν 17 γυναίκες και 42 παιδιά. Γυναίκα με τα δυο ανήλικα παιδιά της και έγκυος μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο και, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, απολύθηκαν.

Ενενήντα πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά. Οι πρόσφυγες θα διαμείνουν σε 22 συνολικά σκηνές, που έχουν στηθεί στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, δήλωσε ο διοικητής της Πολιτικής ‘Αμυνας, Λούκας Χατζημιχαήλ.

Κατά την παραμονή τους θα τους παρασχεθούν όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο άνετη, ξεκούραστη και ζεστή διαμονή τους στο χώρο, όπως για παράδειγμα κουβέρτες και θερμάστρες.

Επίσης ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι οι προσωπικές τους ανάγκες σε ένδυση και υπόδηση καλύπτονται από την Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταθμό και δεν υπάρχει για την ώρα ανάγκη για παροχή επιπρόσθετης βοήθειας από πολίτες.

Τέλος, Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι την ολοκλήρωση των ιατρικών τους εξετάσεων, που μπορεί να διαρκέσουν από 48 μέχρι 72 ώρες. Στη συνέχεια, όσοι υποβάλουν αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου και τύχουν έγκρισης από την Υπηρεσία Ασύλου τότε θα μπορούν να εγκαταλείψουν το χώρο φιλοξενίας τους.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook