Ανατροπή! Η σοκολάτα «προστατεύει από την παχυσαρκία»

ανατροπή-η-σοκολάτα-προστατεύει-από-117410

sokolataΛίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία και τον τύπου 2 διαβήτη χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που περιέχει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για την υπερκατανάλωσή της: στις περισσότερες μελέτες οι συγκεντρώσεις των συστατικών που ελέγχονται αντιστοιχούν σε ποσότητα σοκολάτας έως 100 γραμμάρια την ημέρα.

Επιπλέον, δεν περιέχουν όλες οι σοκολάτες εξίσου πολλά θρεπτικά συστατικά. Αντιθέτως, οι πιο πλούσιες είναι οι μαύρες σοκολάτες και μάλιστα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη λένε ότι αυτού του είδους οι σοκολάτες βελτιώνουν επίσης τη σκέψη, ελαττώνουν την όρεξη και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), είναι καλά γνωστό ότι το κακάο, το βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιο σε φλαβονόλες, μία ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ωστόσο, περιέχει πολλά και διαφορετικά είδη και έως τώρα δεν ήταν γνωστό ποιο απ’ όλα παρέχει τα περισσότερα οφέλη.

Έτσι, οι επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων δρα Άντριου Π. Νίλσον, αποφάσισαν να εξετάσουν ξεχωριστά τα δυνητικά οφέλη κάθε είδους φλαβονολών.

Οι ερευνητές άρχισαν να χορηγούν σε πολλές ομάδες ποντικιών διαφορετικά διαιτολόγια, άλλα εκ των οποίων ήταν πλούσια σε λιπαρά και άλλα φτωχά, ενώ σε άλλες ομάδες χορήγησαν διαιτολόγια με πολλά λιπαρά που όμως περιείχαν και συμπληρώματα διαφόρων ειδών φλαβονολών.

Με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν πως όταν προσέθεταν στο φαγητό των ζωών ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονολών, τις ολιγομερικές προκυανιδίνες (PCs), τα ζώα δεν παρουσίαζαν αύξηση του σωματικού βάρους τους όσο παχυντική κι αν ήταν η διατροφή τους.

Επιπλέον, παρουσίαζαν βελτίωση στην αντοχή στην γλυκόζη, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν προστατευμένα από τον τύπου 2 διαβήτη.

«Οι ολιγομερικές προκυανιδίνες φαίνεται ότι διαθέτουν τις ισχυρότερες αντιδιαβητικές και αντιπαχυντικές βιοϊδιότητες απ’ όλα τα φλαβονοειδή του κακάο, ιδίως στις χαμηλές δόσεις που δοκιμάσθηκαν στην παρούσα μελέτη», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πηγή: tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook