Ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου | Ποιοι θα αυξηθούν, ποιοι θα μειωθούν

misthoi-660_1Aνατροπές στο ύψος των μισθών φέρνει το νέο μισθολόγιο σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση. Το μισθολογικό κόστος θα παραμένει σταθερό, στα 15,75 δισ. ευρώ ωστόσο θα γίνει ανακατονομή, με κάποιους από τους δημοσίους υπαλλήλους να βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται και άλλους να μειώνονται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει δικαιότερη ανακατονομή του κονδυλίου των 15,75 δισ. ευρώ με σκοπό να επιτευχθεί η αρχή, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Εθνος» που έχει και το σχετικό ρεπορτάζ, «αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα, την προϋπηρεσία και τη θέση ευθύνης σε όλο το Δημόσιο».

Ετσι, όπως αναφέρει η ίδια πηγή περίπου 142.000 υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται, ενώ στον αντίποδα, 204.414 υπάλληλοι θα δουν το βασικό μισθό τους να μειώνεται.

Ποιοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται

Σύμφωνα με το «Εθνος» έχει διαμορφωθεί πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς, τους νοσηλευτές και τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η κίνηση για αύξηση των μισθών των συγκεκριμένων δημοσίων υπαλλήλων γίνεται ως δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού σε πολλές περιπτώσεις αμοίβονται χαμηλότερα ακόμη και από κλητήρες του ΥΠΟΙΚ. Από τις αυξήσεις στους μισθούς υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν συνολικά 142.000 υπάλληλοι, 124.000 εκπαιδευτικοί, 9.000 νοσηλευτές και 9.000 πανεπιστημιακοί.

Ποιοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται

Από την άλλη μεριά τους μισθούς τους να μειώνονται, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα δουν 204.414 υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος είναι να μεγαλώσει η ψαλίδα των αποδοχών ανάμεσα στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων και των κατόχων πανεπιστημιακών τίτλων καθώς και θέσεων ευθύνης.

Οι ανισότητες των μισθών στο Δημόσιο

Χαρακτηριστικές των ανισοτήτων μεταξύ των μισθών που λαμβάνουν εργαζόμενοι του Δημοσίου είναι οι περιπτώσεις αμοιβών εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και διοικητικών ΔΕ. Για παράδειγμα:

  • Πρωτοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός λαμβάνει 639 ευρώ
  • Πρωτοδιοριζόμενος διοικητικός υπάλληλος ΔΕ λαμβάνει 712 ευρώ
  • Πρωτοδιοριζόμενος νοσηλευτής λαμβάνει 773 ευρώ
  • Λέκτορας Πανεπιστημίου λαμβάνει 1.065 ευρώ

Σε ποιο επίπεδο θα διαμορφωθεί ο μισθός όσων θα υποστουν μειώσεις

Αν και η Τρόικα πιέζει προς την εξίσωση της των εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, να πέσει στα 580 ευρώ (κάτι το οποίο αν γίνει θα παρασύρει προς τα κάτω όλους τους μισθούς που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους που χτίζονται με βάση το βαθμολόγιο), η κυβέρνηση φαίνεται να μην προκρίνει κάτι τέτοιο. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι θα γίνουν μεν μειώσεις στο Δημόσιο αλλά δεν φθάσουν οι μισθοί στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Το νέο μισθολόγιο

Κλειδί για το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2015, θα είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, το νέο σύστημα θα αξιολογεί τους υπαλλήλους βάσει των στόχων που θα τεθούν για να συνδεθεί ο μισθός και η εξέλιξη των εργαζομένων με την αποδοτικότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ