Αναζητούν Κρητικό στρατιώτη που χάθηκε στα βουνά της Ηπείρου

αναζητούν-κρητικό-στρατιώτη-που-χάθη-405847

Εξήντα επτά χρόνια μετά αναζητούν τους συγγενείς του στρατιώτη Ηλία Κουρτικάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τον Αύγουστο του 1949 στο χωριό Γρεκάκι του συνοικισμού Αγίου Νικολάου Πηγών στην Άρτα.

Μια συγκλονιστική ιστορία αίματος και πολέμου με φόντο τις μνήμες του εμφύλιου αλληλοσπαραγμού που συντάραξε όλη την Ελλάδα για περισσότερο από πέντε χρόνια, από το 1945 έως το 1949, αμέσως μετά την απελευθέρωση από τη Γερμανική Κατοχή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου του ορεινού χωριού Πηγές της Άρτας, κ. Χρήστος Καπερώνης επικοινώνησε με το neakriti.gr για να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με την ανεύρεση συγγενικών προσώπων του ένδοξου και αδικοχαμένου στρατιώτη Ηλία Κουρτικάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε στο χωριό τους κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Οι κάτοικοι του χωριού Πηγές με ευαισθησία και αυταπάρνηση, κι ενώ ο εμφύλιος πόλεμος συγκλόνιζε τη χώρα μας και τα γύρω χωριά, μετέφεραν και έθαψαν τη σορό του στο νεκροταφείο του συνοικισμού Αγίου Νικολάου Πηγών. Δίπλα στον νεκρό Κρητικό τάφηκε και ο επίσης δολοφονημένος Λοχαγός Ευάγγελος Τασσιός με καταγωγή από το Φανάρι Καρδίτσας.

Αργότερα, μετά το τέλος του πολέμου, και ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της Κατοχής και του εμφυλίου, στη δεκαετία του 1950 οι συγγενείς του Λοχαγού πραγματοποίησαν εκταφή των λειψάνων και μεταφορά στο χωριό τους, το Φανάρι Καρδίτσας. Μαζί πήραν και τα οστά του Κρητικού στρατιώτη Ηλία Κουρτικάκη, τονίζοντας στους χωριανούς του χωριού Πηγές ότι αν τον αναζητήσουν κάποτε τα συγγενικά του πρόσωπα να απευθυνθούν στους ίδιους δηλαδή στο Φανάρι Καρδίτσας όπου φυλάσσονται τα οστά του.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου ο αυτόπτης μάρτυρας των παραπάνω γεγονότων, κάτοικος του χωριού Πηγές κ. Γεώργιος Καλοχέρης 85 ετών εκμυστηρεύτηκε την ιστορία στον κ. Χρήστο Καπερώνη και ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να βρεθούν οι συγγενείς του Κρητικού στρατιώτη και να ηρεμήσουν οι ψυχές τόσων ανθρώπων.

Τόσο ο αυτόπτης μάρτυρας των περιστατικών κ. Καλοχέρης όσο και ο κ. Καπερώνης παρακαλούν θερμά και με βαθιά συγκίνηση όποιον έχει πληροφορίες ή γνωρίζει συγγενείς του στρατιώτη Ηλία Κουρτικάκη να απευθυνθεί σε εμάς. Διότι οι ίδιοι αφενός προσπάθησαν χωρίς αποτέλεσμα να βρουν συγγενείς του νεκρού στρατιώτη και αφετέρου ενδέχεται οι συγγενείς του Κουρτικάκη να μην είναι γνώστες των παραπάνω περιστατικών, όπως σωστά επισημαίνουν στην επιστολή τους οι δύο Ηπειρώτες.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στις Στρατολογικές αρχές και το δήμο Φαιστού καθώς, όπως αναφέρουν «εκτιμούμε ότι είναι ζήτημα ηθικού και ιστορικού χρέους η προσπάθεια μας αυτή και παρακαλούμε για την βοήθειά σας, αναμένοντας κάθε πληροφορία που θα λάβετε σχετική με το θέμα».

 

One thought on “Αναζητούν Κρητικό στρατιώτη που χάθηκε στα βουνά της Ηπείρου

  1. Προσοχη όμως!!!Αφού δεν αναφερεται ακριβως πως πεθαναν οι στρατιώτες ΜΗΝ χρησιμοποιέιτε τη λεξη «δολοφονία»,εκτός κι αν για τον αρθρογραφο ο εμφύλιος ήταν συμμοριτοπόλεμος,όπως για χρονια τον παρουσιαζε η ακρα δεξια πολιτικη πλευρα…Στον πολεμο δεν υπάρχει η λεξη δολοφονια μεταξυ των στρατιωτών που πολεμουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook