Αμπελιτσιά: Η «άγνωστη» χρήση του δέντρου που ενδημεί μόνο στην Κρήτη

αμπελιτσιά-η-άγνωστη-χρήση-του-δέντ-752153

Η αμπελιτσιά ή “ανέγνωρο”, που υπάρχει μονάχα στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον πλανήτη, ιδιαιτερότητα που τη διατηρεί ως αποκλειστική στην πανίδα του νησιού μας, ως το μόνο ενδημικό δέντρο της Κρήτης, αποτελεί και εμβληματικό είδος για το νησί μας τόσο λόγω της σημασίας του, όσο και της σχέσης του με τις παραδοσιακές κατσούνες, αφού κάποτε οι βοσκοί επέλεγαν τα ευλύγιστα και ανθεκτικά κλαδιά του για να τις κατασκευάσουν. Όχι πλέον όμως, καθώς η αμπελιτσιά βρίσκεται και αυτή σε κίνδυνο.

Όπως είχε αναφέρει σε εκτενές πρόσφατο ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων συντονίζει το πρόγραμμα για τη διατήρηση της αμπελιτσιάς μέσω μιας σειράς δράσεων, που περιλαμβάνουν και ενημέρωση του κοινού. Και στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε η ετήσια συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος στο Καβούσι Λασιθίου.

Συζητήθηκαν η πρόοδος του έργου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του, καθώς και οι δράσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη, ενώ οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την περιοχή του Οροπεδίου του Καθαρού, όπου εφαρμόζονται δράσεις για τη διατήρηση του είδους.

Στη συνάντηση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας – Institute of Biosciences and Bioresources του Παλέρμο της Σικελίας και από τις Διευθύνσεις Δασών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook