Αλληλεγγύη και μετά θάνατον για άπορους και άστεγους στα Χανιά

αλληλεγγύη-και-μετά-θάνατον-για-άπορο-621911

Χωρίς πιστοποιητικό θανάτου στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 65χρονος κουλουράς, Βασίλης Τζιάτζιος που βρέθηκε νεκρός το πρωί της 15ης Νοεμβρίου στον χώρο που χρησιμοποιούσε για να κοιμάται, στο αίθριο του Εμπορικού Κέντρου «Ερμής» στα Χανιά (ΕΔΩ)

Ωστόσο, τρεις εβδομάδες μετά, το θέμα της ταφής του φαίνεται δρομολογημένο, χάρη στην ανθρωπιά και την συνεργασία πολιτών, επιχειρηματιών, του Νοσοκομείου και της Εκκλησίας στα Χανιά, αφού για το επίσημο κράτος εάν είσαι άπορος δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις με αξιοπρέπεια. Τις επόμενες ημέρες η σορός θα μεταφερθεί στο Ρέθυμνο για την ιατροδικαστική εξέταση, ώστε να εκδοθεί το πιστοποιητικό θανάτου και μετά -αφού αποσταλούν κάποια τελευταία έγγραφα από τους συγγενείς του στην Β.Ελλάδα- να προχωρήσει η κηδεία και η ταφή με χρήματα από το Νοσοκομείο και πολίτες που τον γνώριζαν.

Πάντως, ψάχνοντας απαντήσεις για την μέχρι στιγμής καθυστέρηση στην υπόθεση του Βασίλη, βρεθήκαμε μπροστά στην μακάβρια όψη της παρακμής στην Ελλάδα.

Ιατροδικαστική εξέταση με «μεταφορικά»

Εδώ και μερικά χρόνια, στο Νοσοκομείο Χανίων δεν υπάρχει οργανική θέση ιατροδικαστή, με αποτέλεσμα όλες οι νεκροψίες – νεκροτομές να γίνονται από τους δύο ιατροδικαστές που υπηρετούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για την καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας, όλες οι νεκροψίες – νεκροτομές γίνονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το δε κόστος για την μεταφορά μιας σορού από τα Χανιά στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με πληροφορίες από Γραφεία Τελετών, κυμαίνεται περίπου στα 300-400 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου, η ιατροδικαστική εξέταση είναι υποχρεωτική ενώ οι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων απαγορεύεται ρητά να εκδώσουν πιστοποιητικό θανάτου για κάποιον που έχει μεταφερθεί εκεί νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Χανίων, εάν κάποιος δεν έχει συγγενείς ή εάν οι συγγενείς του δεν θέλουν να αναλάβουν αυτά τα έξοδα, η σορός μπορεί να παραμείνει στα ψυγεία του νεκροτομείου για 2 μήνες ή και περισσότερο. Πάντως, όπως μάθαμε, συχνά το ίδιο το ίδρυμα καλύπτει τα έξοδα αυτά, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του που διεκπεραιώνουν και όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Αυτό άλλωστε θα συμβεί και στην περίπτωση του Βασίλη.

Ακόμη, γραφεία τελετών της πόλης προσφέρονται –στο κόστος- όπως μας είπαν, να αναλαμβάνουν αυτά τα περιστατικά, όταν υπάρχει ανάγκη.

Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε να ακολουθηθεί αρκετές φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο, για έναν άστεγο αλλά και για αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες ή ακόμα και τουρίστες, οι οποίοι πέθαναν στα Χανιά.

Ενοίκιο και στον τάφο

Το ίδιο Γραφείο Τελετών στην συνέχεια, αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή με την Ενορία του νεκρού για να οργανώσει την κηδεία.

Η δε ταφή, γίνεται -όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του γραφείο που αναλαμβάνει συχνά τέτοιες τελετές- χάρη στην παραχώρηση από τους ιερείς δωρεάν τάφου, καθώς σε άλλη περίπτωση υπάρχει και εκεί, η σχετική επιβάρυνση.

Σοροί στα αζήτητα

Πάντως, ενώ στα Νοσοκομεία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών που παραμένει στα «αζήτητα» λόγω οικονομικής αδυναμίας, στα Χανιά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Όπως λέει στο zarpanews.gr ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Μηνάς Βουλγαρίδης, αυτήν την στιγμή στο νεκροτομείο υπάρχουν 12 θάλαμοι – ψυγεία που δεν είναι όλα γεμάτα ενώ δεν υπάρχουν σοροί που να έχουν παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο νεκροτομείο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook