Αλέξης Τσίπρας: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα μοιραστεί μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ | Video

αλέξης-τσίπρας-μέχρι-τα-μέσα-δεκεμβρί-612057

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται ο νόμος για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή

Από τα 1,4 δισ. ευρώ, τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες

«Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης»

Στην ανακοίνωση μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ προχώρησε σε δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως θα διανεμηθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ εντός της εβδομάδας κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή.

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα σε όσους το έχουν ανάγκη. Παρά τον πόλεμο υπονόμευσης η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. 

Αναλυτικότερα, από τα 1,4 δισ. ευρώ, τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες.

«Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια είπε πως «αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ».

«Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ. Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Επίσης, 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

Από το συνολικό ποσό των 1,4 δις, θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις.

«Το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%.

Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%.

Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος.

Αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook