Αδιανόητο! «Απαγορεύεται» η είσοδος στον ΟΤΕ Χανίων σε ανάπηρους και καροτσάκια

αδιανόητο-απαγορεύεται-η-είσοδος-σ-477464

Μια καταγγελία – σοκ από αναγνώστη του zarpanews.gr φέρνει στην επιφάνεια ένα καθεστώς ιδιότυπου αποκλεισμού για τα ΑΜΕΑ από το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ – Cosmote, στην οδό Τζανακάκη στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, εδώ και δύο χρόνια που ο Οργανισμός νοίκιασε στο Η&Μ την νότια πλευρά του κτηρίου το κατάστημα του ΟΤΕ δε έχει πρόσβαση στο ασανσέρ (επί της οδού κ. Χιωτάκη) το οποίο εξυπηρετεί πλέον τους πελάτες του πολυκαταστήματος.

Έκτοτε, ο ΟΤΕ δεν φρόντισε να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τους πολίτες με κινητικό πρόβλημα αλλά και για όσους συνοδεύουν μωρά, οι οποίοι πρακτικά δεν μπορούν να μπουν στο κατάστημα.

Η καταγγελίαote2

Στην αναφορά του που απευθύνει στην διοίκηση του ΟΤΕ και την οποία κοινοποιεί σε τοπικούς φορείς και συλλόγους ΑΜΕΑ, μεταφέρει την εμπειρία του από την επίσκεψή του στο κατάστημα: «Ζήτησα από άτομα που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος να ρωτήσουν εκ μέρους μου αν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης μου στο κατάστημα ή έστω εξυπηρέτησής μου αφού δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση μου εντός. Ενημερώθηκα ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στο κατάστημα και ούτε μπορούσα να εξυπηρετηθώ από κάποιον υπάλληλο (απαγορεύεται η οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με το κοινό εκτός του καταστήματος)».

Ο ίδιος συνεχίζει, παραθέτοντας το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα έπρεπε να υπάρχουν οι προδιαγραφές για την δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία ώστε να έχουν αυτονομία και καταλήγει: «Θα ήθελα να μου απαντήσετε επισήμως γιατί δεν έχει μεριμνήσει ήδη για την κατασκευή υποδομών με τις ισχύουσες πολεοδομικές προδιαγραφές ώστε το συγκεκριμένο κατάστημα να καταστεί προσβάσιμο. Μέχρι πότε θα ήταν δυνατόν να γίνει προσβάσιμο το συγκεκριμένο κατάστημα;»

Νομικό πλαίσιο

Σύμφωνα με την αναφορά, το άρθρο 28 του Ν. 2831/2000 επιβάλλει, να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από ΑμεΑ στους χώρους των νέων κτιρίων στους οποίους στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κοινωφελείς

οργανισμοί, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή έχουν χρήσεις συνάθροισης κοινού,

εκπαίδευσης, υγείας – πρόνοιας, γραφείων και εμπορίου, καθώς επίσης και στους

χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων των κτιρίων αυτών.

Ακόμη, η απόφαση  ΥΠΕΧΩΔΕ αρ. οικ. 52487/16-11-2001 συμπληρώνει το άρθρο 28 και επιβάλουν προδιαγραφές στη διαμόρφωση των λειτουργικών χώρων των υφιστάμενων κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., ευρύτερου δημόσιου τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμίδας, κοινωφελείς οργανισμούς,

τράπεζες και ανταλλακτήρια τραπεζών, καθώς και κτίρια με χρήση κοινού.

Πέρα από την νομική υποχρέωση, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς την ηθική διάσταση αυτού του αποκλεισμού, ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, τα άτομα με αναπηρία.

Ντροπή.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook