Ήρθαν οδικώς αλλά «απογείωσαν» τις αφίξεις | Από Βουλγαρία, Τουρκία και Αλβανία οι περισσότεροι τουρίστες το χειμώνα

ήρθαν-οδικώς-αλλά-απογείωσαν-τις-αφ-81390

synora.touristesΑύξηση αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό, αλλά μείωση των αφίξεων από την Ευρώπη, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Πρόκειται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, δηλαδή για μια περίοδο κατεξοχήν χειμερινή, κατά την οποία καταγράφεται αύξηση 4,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι επισκέπτες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, προήλθαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (810.000 περίπου) από την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, οι αφίξεις των Ευρωπαίων μειώθηκαν κατά 2,6%.

Η μείωση αυτή ισοσκελίζεται από την εντυπωσιακή αύξηση Τούρκων (οι οποίοι για την ΕΛΣΤΑΤ, συγκαταλέγονται στην Ασιατική ήπειρο).

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του ’13, έφτασαν στην Ελλάδα πάνω από 150.000 Τούρκοι, σε σχέση με τους 100 περίπου χιλιάδες που είχαν έρθει πέρυσι.

Σηµαντική αύξηση, σε απόλυτες τιµές, εµφανίζουν και οι αφίξεις από τη Βουλγαρία που επίσης φτάνουν τις 149.000 αλλά και από την Αλβανία (130 περίπου χιλιάδες).

Αύξηση επίσης παρατηρείται στην Ισπανία τη Ρωσία και τη Γερµανία, με τους απόλυτους αριθμούς ωστόσο να είναι πολύ χαμηλοί, αφού η Ελλάδα δεν αποτελεί χειμερινό προορισμό για τους κατοίκους των χωρών αυτών.

Από την άλλη πλευρά, σηµαντική µείωση των αφίξεων, παρατηρείται από το Ηνωµένο Βασίλειο (40 χιλιάδες αφίξεις σε σχέση με 70 χιλιάδες το 2012), την Κύπρο, την Ολλανδία, και το Βέλγιο.

Ήρθαν από ξηράς και θαλάσσης 

Αναφορικά µε το µέσο µεταφοράς και το σταθµό εισόδου, κατά τη συγκεκριµένη περίοδο, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις από τις χώρες που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος έγιναν οδικώς (για Βούλγαρους και Αλβανούς) και θαλασσίως (για Τούρκους).

Οι κύριοι σταθµοί εισόδου που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι ο Προµαχώνας (8,0%) και οι Εύζωνοι (7,3%).

Οσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις  που έφτασαν λίγο πάνω από 400.000, το αεροδρόµιο Αθηνών συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (33,1%) και ακολουθεί το αεροδρόµιο της Θεσσαλονίκης (8,3%).

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook