«Έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους πρότεινε ο Βαρουφάκης στο ΔΝΤ

έξυπνη-αναδιάρθρωση-του-χρέους-πρό-234711

varoufakisΤον απολογισμό των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον εξέδωσε σήμερα Τρίτη το υπουργείο.

Αφού τονίζεται πως η συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν «απαιτήσεις» από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς), ξεκαθαρίζεται πως στόχος του υπουργού, στην εποικοδομητική συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών, ήταν:

Να ενημερώσει την κ. Λαγκάρντ για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές.

Να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.Να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου (π.χ. ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση – που έγινε δεκτή – οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τη διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες).

Η κ. Λαγκάρντ εξήγησε διεξοδικά την σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το

Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Από την μεριά του, ο υπουργός, με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ.

Η συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα δεν είχε τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης αλλά, κι αυτό έχει σημασία, εξελίχθηκε ως μια συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας.

Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους – εντός και εκτός των συνόρων.

Οι επαφές με Σίτς και Ατκινσον

Για τις  επαφές του κ. Βαρουφάκη με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σίτς και την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου κ. Μπάρακ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφαλείας το υπουργείο ανακοίνωσε πως σε αυτές τις συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους αμερικανούς αξιωματούχους για :

Την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει.

Τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ.

Τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της ευρωζώνης.

Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν την σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Τόνισαν δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης.

Πηγή : in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook