“Έμφραγμα” στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων

Μόνιμο προσωπικό και άνοιγμα των κλειστών κρεβατιών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, ζητά με ανακοίνωσή της, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νομού Χανίων:
“Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή και την επιδείνωση των τροχαίων ατυχημάτων λόγω εορταστικής περιόδου για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η ΜΕΘ είναι ένα κλειστό τμήμα του νοσοκομείου που η λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού, την αρτιότητα του υπάρχοντος τεχνικού εξοπλισμού και την απρόσκοπτη προμήθειά του σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα.
Είναι το τμήμα που διαχειρίζεται κατεξοχήν τα πιο σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και ως εκ τούτου κάθε ασθενής σε κρεβάτι ΜΕΘ είναι αντικείμενο αποκλειστικής απασχόλησης για γιατρούς και νοσηλευτές, όπου η έγκαιρη και έγκυρη περίθαλψη είναι αναγκαία πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού.
Τα πορίσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνδέουν άμεσα τον αυξημένο επιπολασμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με την έλλειψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, καταδεικνύουν το προφανές: η αναγκαστική επαφή του αποδεκατισμένου προσωπικού με πιο πολλούς αρρώστους μοιραία οδηγεί στην μεγαλύτερη διασπορά των δυνητικά θανατηφόρων λοιμώξεων.
Σε όλη την μνημονιακή περίοδο, ο σχετικά σταθερός αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τις μηδαμινές προσλήψεις παρά τις μαζικές αποχωρήσεις και την αθρόα αύξηση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία, επιβάλλουν για τους ασθενείς  μια  συνθήκη υψηλού κινδύνου, με δεκάδες ανθρώπους ανά την Ελλάδα να βρίσκονται στην αναμονή για ένα κρεβάτι. Ποσώ μάλλον που και ο πριμοδοτούμενος απο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μεγάλος ιδιωτικός τομέας περίθαλψης δεν προσανατολίζεται προς υπηρεσίες εντατικής θεραπείας στο βαθμό που δεν είναι ανταποδοτικές.
Στο νοσοκομείο Χανίων 5 μόνιμοι γιατροί – χωρίς ειδικευόμενους- και 11 μόνιμοι νοσηλευτές προσπαθούν να καλύψουν μετά βίας 5 με 6 κρεβάτια, ενώ πολλές φορές ασθενείς της ΜΕΘ νοσηλεύονται στα κρεβάτια της γειτονικής Μονάδας Εμφραγμάτων.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας
  • να καλύψει ΑΜΕΣΑ και με ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ τις υπάρχουσες Μονάδες
  • να ανοίξει τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ – περίπου 200 σε ολόκληρη την Ελλάδα
  • να τοποθετήσει άμεσα το επικουρικό προσωπικό των τρέχουσων προκηρύξεων”

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ